Srnčí saltimbocca s polentovou kaší

      Tohle jídlo je kombinace všeho, co máme rádi. Saltimbocca se obvykle připravuje z telecího masa, Honza použil srnčí kýtu, kterou jsme měli v mrazáku a byl to opravdu skvělej nápad! No, ale to není všechno. Zlatým hřebem byl Jamon Iberico de Cebo, který jsme dostali v parádní tapas krabičce z eDelikates. Většinu týdle dokonalosti jsme snědli jen tak, protože ta šunka je prostě tak božská, že neni nutný s ní cokoliv dělat. Nicméně za tohle jídlo bych dala ruku do ohně. Skvělý suroviny a šikovnej kuchař. To se prostě musí povést!

      Na 4 porce budeme potřebovat: 

      500 g srnčí kýty
      10 plátků iberijské (nebo jiné sušené šunky)
      20 g šalvěje
      100 g másla
      300 ml mléka
      50 g polenty (instantní)
      30 ml sherry
      1 dcl vody
      sůl, pepř

      Kytů rozkrájíme na plátky tak, aby zhruba odpovídala velikosti plátků šunky (my jsme jich měli deset). Maso lehce rozklepeme paličkou, osolíme a opepříme. Položíme na ně jednotlivé plátky šunky a lístek šalvěje. Přitiskneme a obalíme v hladké mouce, ale stačí jen tolik, kolik si samo maso vezme, krásně se tak zahustí omáčka a plátek se šunkou bude křupavější. Kdybyste si nebyli jistí, jestli bude šalvěj držet, můžete ji připevnit párátkem.

      Na trošce oleje i másla opečeme zbytek šalvěje a potom vložíme maso šunkou dolů. Opékáme celkem zprudka, ale ne moc dlouho. Maso potom jen otočíme asi na půl minuty na druhou stranu a vyndáme z pánve. Plátky klidně opékáme postupně, abychom neztratili teplotu a neměli moc nacpanou pánev.

      Po opečení ho necháme odpočívat a doděláme si omáčku. Do pánve nalijeme sherry a necháme vyvařit alkohol, potom přilijeme vodu a zredukujeme na polovinu, přidáme polovinu másla a provaříme. Nakonec osolíme. 

      Mléko i zbývající máslo přivedeme k varu a vsypeme polentu. Za stálého míchání vaříme cca 3 minuty a potom dochutíme solí. Hlídáme si konzistenci. Polenta docela dost vypije, takže si to musíte prostě otestovat. Každopádně je to jedna z nejrychlejších příloh a můžeme ji různě dotvářet, perfektní je třeba oříškový olej nebo bylinky. 

      Máme hotovo a můžeme podávat! Dobrou chuť!

      Recept vznikl ve spolupráci s eshopem eDelikatesy.cz