Sekaná s bramborovou kaší a okurkovým salátem

      Jsme moc rádi, že naše spolupráce s Bzeneckou octárnou pokračuje i v letošním roce. Mimochodem: je to rok památný, slaví totiž sto let! Takže budeme nakládat, grilovat i vařit, a to všechno nakyselo. Jako první jsme vybrali sekanou: klasiku, kterou jsme se chystali udělat už poměrně dlouho. Doplnili jsme ji o narychlo naložené okurky (my tomu říkáme rychlopickles). Ty totiž miluju! Zkuste je a budete na tom stejně. Použili jsme novinku, a to ocet s chutí bylinek. Je to mix vinného a lihového octa, který se na saláty a zeleninu celkově hodí skvěle. Jdeme na to!

      Na 4 porce budeme potřebovat: 

      500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
      60 g strouhanky
      60 g mléka
      sůl, pepř
      1 lžičku majoránky
      1 lžíčku česneku (nakrájeného najemno)
      2 lžičky plnotučné hořčice
      1 lžičku celého kmínu

      kaše

      800 g oloupaných brambor (typ C, nebo prostě ty, co používáte na kaši)
      200 g mléka
      100 g másla
      sůl

      salát

      20 g bzeneckého octa s chutí bylinek (speciál na saláty)
      10 g plnotučné hořčice
      10 g javorového sirupu
      10 g soli
      100 g olivového oleje
      1 salátovou okurku
      3 snítky oregana

      Maso a zbytek surovin si důkladně promícháme. Necháme si trošku hořčice na potření masa před pečením, které ještě posypeme kmínem. Dobré je si namočit ruce, vytvarovat šišku a uhladit dohladka. Pečeme s troškou vody na 170 stupňů, zhruba 40 minut.

      Brambory nakrájíme na menší kousky a vaříme v osolené vodě doměkka. Potom vycedíme a rozšťoucháme. Rozmícháme v kuchyňském robotu a přidáme teplé mléko s máslem. Dosolíme a vyšleháme dohladka.

      Ocet, hořčici, sůl i sirup rozkvedláme metličkou dohladka a  postupně přikapáváme olej, dokud se nevytvoří hustší dresink. Okurku nakrájíme na tenké plátky a smícháme s dresinkem. Necháme alespoň 10 minut marinovat a znovu promícháme. Přidáme čersté oregáno a můžeme servírovat. Dobrou chuť! 

      Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckou octárnou