Konfitovaná kachna, mladé zelí s křenem a jablky, karlovarský knedlík

87

Co si budeme povídat, kachna je základ český kuchyně. Jak to ale udělat, aby nebyla vysušená? Odpověď je jednoduchá: konfitovat. Tedy péct v sádle. Není to sice moc dietní, ale výsledek je zaručený. Abychom to trochu odlehčili, udělali jsme salát z mladého zelí, který u strávníků sklidil velký úspěch. No, prostě byste to měli vyzkoušet!

Na 4 porce budeme potřebovat:

4 kachní stehna
2 lžíce konfitovací soli (mix divokého koření a bylinek)
sádlo
1 mladé zelí
1 jablko
1 lžíci strouhaného křenu
4 lžíce bílého vinného octa
4 lžíce hnědého cukru
sůl

Karlovarské knedlíky

6 rohlíků
5 vajec
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce nasekané petrželky
sůl, pepř, muškátový oříšek
250 ml mléka
50 g másla

Omáčka

1 velká cibule
3 dcl kuřecího vývaru
2 lžíce sádla (z konfitu)
výpek
2 stonky rebarbory

Kachnu naložíme do konfitovací soli a necháme marinovat 6 hodin. Poté sůl opláchneme, kachnu vložíme do pekáče a pečeme v troubě dozlatova asi 20 minut na 180 stupňů. Teplotu snížíme asi na 100 stupňů, kachnu zalijeme sádlem a pečeme další 4 hodiny.

Zelí nakrouháme na tenké plátky. Přidáme sůl, cukr, ocet a dobře promícháme. Přidáme strouhaný křen, strouhané jablko a znovu promícháme.

Rohlíky nakrájíme na kostky a necháme vyschnout. Přidáme mouku, nasekanou petržel a dobře promícháme. Smícháme žloutky s mlékem a přidáme máslo. Vyšleháme bílky dotuha a jemně promísíme s ostatními surovinami. Zabalíme do fólie a vaříme v horké vodě asi 25 minut (podle velikosti).

Když se sádlo přecedí a nechá chvilku odstát, dole se usadí výpek. Z něj můžeme uvařit omáčku. Na trošce sádla zkaramelizujeme nasekanou cibuli, přidáme výpek, obrané kosti a chrupavky ze stehen, trochu vývaru a necháme provařit. Do omáčky nakonec dáme ještě nasekanou rebarboru a můžeme podávat. Proužky rebarbory můžeme lehce pocukrovat a použít na ozdobu. Dobrou chuť!

Like
Close
Close