Kačeří prsa s perníkovým kořením, mrkvové pyré s rozinkami a grilované zelí

      Tenhle recept je taková kombinace lokálního a světovýho. Sehnali jsme kačera na ekostatku vedle ve vesnici a jako přílohu použili vysloveně český suroviny (mrkev a zelí). K tomu jsme napárovali Veuve Clicquot Rosé, které se perfektně hodí právě ke kachně nebo třeba krevetám a tuňákovi (my jsme ale v rámci jídla chtěli zůstat v Čechách). Celkově je to fakt příjemný jídlo, protože já sice nejsem fanda sladkých pyré, ale v kombinaci s nahořklým zelím a kachnou to prostě funguje. I když, abych byla upřímná, mě baví hlavně ta kombinace se šampaňským.

      Na 4 porce budeme potřebovat: 

      2 kačeří prsa
      1 lžičku perníkového koření
      8 mrkví
      30 g rozinek
      30 g rumu
      30 g vody
      30 g másla
      1/4 zelí
      sůl, pepř

      Nejdříve si rozpůlíme mrkve a opečeme je rovnou stranou dolů dozlatova. Přidáme olej i sůl. Rozinky namočíme do teplého rumu s vodou a necháme nabobtnat. Obě složky vložíme do hrnce a rozvaříme doměkka, případně přidáme trošku vody nebo mléka na upravení konzistence. Rozmixujeme dohladka a dochutíme. Pár rozinek si můžeme nechat na ozdobu.

      Prsa nasolíme a opepříme, přidáme i perníkové koření a necháme marinovat 2 hodiny. Potom nařežeme kůži na čtverečky a opečeme na grilu na medium. Když uvidíme z prsou vytékat červenou šťávu je nejvyšší čas je sundat. Můžete je i zabalit do alobalu a nechat odpočívat. Potom je nakrájíme na tenké plátky a servírujeme s grilovaným zelím, které jsme nakrájeli na měsíčky a osolili. Můžeme pokapat sádlem a ozdobit maceškami. Dobrou chuť!

      Recept vznikl ve spolupráci s #moethennessy.