Pampeliškové kapary jsem objevila v Květinové kuchařce Jany Vlkové (mrkněte na její stránky, kurzy i knížky, je skvělá!) a letos jsem se rozhodla, že je poprvé vyzkouším. Právě je totiž ideální čas se do nich pustit! Samotný sběr je trochu o nervy, ale zatím to vypadá, že nese své ovoce. Jarní salát s grilovaným květákem a chřestem si můžete dát samotný nebo jako přílohu k masu.
Na 4 porce budeme potřebovat:
1 svazek chřestu
1 červenou papriku
1 svazek ředkviček
8 lístků medvědího česneku
4 jarní cibulky
1/2 květáku
8 cherry rajčat
1/2 ledového nebo jiného salátu
bylinky a jedlé květy ze zahrady (bršlice kozí noha, ptačinec žabinec, mladé listy a květy pampelišek, macešky)Na zálivku:
4 lžíce balsamikového octa
12 lžic olivového oleje
2 lžíce medu
sůlNa pampeliškové kapary:
poupata pampelišek (my měli větší hrst)
Bzenecký kvasný lihový ocet
vodu
sůl
volitelné: hořčičné semínko, chilli
Na kapary sesbíráme malá poupata pampelišek, taková co nejsou nejsou ještě otevřená. Čím menší, tím lepší. Pořádně očistíme a naskládáme do skleniček (každou vrstvu prosypeme solí). Druhý den svaříme vodu a ocet (podle Jany 150 ml vody, 50 ml octa), zalijeme kapary a sterilujeme. Taky můžete zkusit verzi, kdy pampelišky pouze zalijete horkým octem. Přidat můžete ještě třeba česnek, hořčičné semínko nebo chilli. Necháme ideálně nějakou dobu odležet (my jsme skleničku otevřeli už druhý den a chutnalo nám, ale Jana nás za to nepochválila, haha!).
Chřest očistíme a opečeme na grilu, potom nakrájíme na menší kousky. Květák rozkrojíme na tlustší plátky a opečeme na grilu, přidáme i jarní cibulku. Když je vše opečeno, nakrájíme na menší kousky.
Ředkvičky a rajčata rozkrojíme na čtvrtinky a zamícháme s ostatními ingrediencemi, pokapeme dresinkem a zamícháme. Nakonec přidáme pampeliškové kapary a kvítka ze zahrádky. Můžeme servírovat. Dobrou chuť!
Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckou octárnou.