Arancini: italské rýžové koule

      Znáte arancini? Původně pochází ze Sicílie a slovo „arancia“ znamená v překladu pomeranč. S pomerančem má ale společný maximálně kulatý tvar a oranžovou barvu, ve skutečnosti je to koule z rýže obalená trojobalem a dokonale usmažená. A doprostřed tý koule můžete dát třeba kus sýru, masovou směs nebo dokonce obojí. No, řekněte, kdo by nechtěl jíst tydle pomeranče!

      My jsme si tentokrát připravili verzi, kde využijeme zbytky rizota. To je varianta, která je asi nejobvyklejší, nebo aspoň já se s ní setkávám nejčastěji. Když si doma uvaříte třeba houbové rizoto a něco vám druhý den zbyde, není to už úplně prvotřídní materiál na ohřívání..ale! Na arancini je to ideální. Znovu si užijete skvělý jídlo a nebude vás nudit. Receptů na rizoto máme na blogu několik, takže suroviny a postup si můžete najít tady.

      Na 12 koulí budeme potřebovat:

      500 g rizota
      2 vejce
      200 g strouhanky
      1 mozzarellu
      100 g hladké mouky
      sůl, pepř
      20 g parmezánu

      Do rizota přidáme trochu strouhanky a uděláme si menší placky. Velikost zvolte dle libosti, výsledné koule nemusí být obří jako pomeranč. Doprostřed přidáme kousek mozzarely a uzavřeme. Vložíme do hladké mouky a vytvarujeme pravidelnou kuličku. Potom obalíme rozšlehaným vejcem a nakonec strouhankou, no prostě jako když se obaluje řízek. Smažíme dozlatova na 170 stupňů. Nakonec postrouháme parmezánem: ideálně když jsou ještě horké. Můžeme jíst zastudena i zatepla. Dobrou chuť!