Skromná boloňská omáčka s hovězím srdcem

124

Tenhle recept vznikl do instakuchařky pro samoživitelky skromné jídlo. Připravit 3 porce hlavního jídla do 50 korun pro nás byla opravdu výzva. Do takové částky se totiž některé maminky s dětmi musí vejít. Zdá se vám to šílený? Je, ale pro některé z nás je to bohužel smutná realita.

Hned ze startu jsme věděli, že chceme dělat jídlo s masem. Přestože bylo jasný, že budeme muset zapojit nějaký levnější kousky, nechtěli jsme je používat moc okatě: volba tedy padla na hovězí srdce. To je jedno z nejlevnějších mas a i když má „punc“ vnitřnosti, je to sval, takže libové maso. Je samozřejmě tužší (celé by se vařilo třeba 4 hodiny), takže je fajn si ho nechat namlít, tím dobu vaření zkrátíme o třetinu. Kilo nás vyšlo na cca 35 korun, někde to může být i 50, ale na druhou stranu jsme zase použili špagety za 20 korun (dají se sehnat i levnější). Obejdeme se případně i bez vína nebo sýru (to by ale byla celkem škoda). Ideální je navařit ve velkém množství, ragú se pak dá jíst třeba s rýží, bramborem nebo jen tak s chlebem. My jsme vybrali špagety, protože to je prostě dětská klasika. A ta žvýkavá textura nás extrémně bavila. No, prostě to taky zkuste, je to super. A nikdo nemusí vědět, že je v tom hovězí srdce, že jo! 🙂

Na 8-10 porcí budeme potřebovat: 

1 kg hovězího srdce (které si necháme namlít u řezníka)
4 lžíce protlaku
1 plechovku nakrájených rajčat
1 lžíci cukru
2 cibule
2 mrkve
1/2 lžičky sušené jemné chilli papričky
20 g másla
3 bobkové listy
sůl, pepř, olej
2 balení špaget
200 g tvrdého sýru na strouhání  (pecorino, parmezan, grana atd.)
2 stroužky česneku
2 dcl červeného vína

Na rozpáleném oleji restujeme mleté maso zhruba 6 min, dokud nezmění barvu (nezhnědne). Osolíme a bohatě opepříme. Přidáme protlak a zarestujeme. Přilijeme rajčata z plechovky. Tu pak vypláchneme vodou, kterou přilijeme do směsi. Přidáme bobkový list, chilli a necháme pomalu vařit.

Mezitím si na pánvi opečeme najemno nakrájenou cibuli dozlatova a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev. Osolíme a necháme krásně opéct dohněda, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme kousek másla a ještě chvilku necháme restovat dozlatova. Přilijeme víno a počkáme, dokud se nevyvaří alkohol. Celou směs přilijeme do omáčky a necháme zhruba 90 minut pomalu vařit. Občas mícháme a nakonec dochutíme. Podáváme s vařenými špagetami a strouhaným sýrem. 

Like
Close
Close