Pečený filet z mořského pstruha, zelená francouzská čočka, limetový dresink

170

S přibývajícími recepty si určitě všimnete, že luštěniny u nás doma celkem frčí. A to samé platí i o rybách: tenhle pstruh je navíc z moře v Brně, což je zárukou prvotřídní kvality. E. říkala, že se mi tenhle recept povedl, tak snad bude chutnat i vám.

Na 4 porce budeme potřebovat:

4 porce mořského pstruha cca 150 g
250 g zelené francouzské čočky
50 g mrkve na kostičky
500 ml kuřecího vývaru
1 čínskou pažitku
2 baby gem (taky little gem nebo malý římský salát)
50 g másla

Limetový vinaigrette

(lze vytvořit předem vydrží v lednici cca 14 dní)
šťáva z poloviny limety
50 ml extra virgin olivový olej
špetka soli
špetka cukru

Postup

Nejdříve vyrobíme vinaigrette: všechny ingredience dáme do uzaviratelné nádoby, skleničky nebo plastové lahvičky. Mně se osvědčila ta od Srirachi (kterou mimochodem bezmezně zbožňuju). Promixujeme a voila, hotovo!

Opravdu čerstvá ryba je celkem problematická, protože nervy stále pracují. U filet nařežeme kůži tak, abychom narušili maso, co nejméně. Kůži posolíme (já používám hrubou mořskou sůl ze Španělska, tzv. fleur de sel) a vmasírujeme olivový olej.

Teflonovou pánev necháme mírně rozehřát, ne tak aby se z ní kouřilo, ale aby byla dostatečně teplá. Rybu pečeme kůží vespod na slunečnicovém oleji, ten používám, protože se nepřipaluje ani při vysokých teplotách. Ze začátku rybu mírně přidržíme, aby se filet nesmrsknul a kůže byla rovnoměrně opečená. Ryba se peče cca 4-6 minut, záleží na tloušťce. Po přibližně 3 minutách přidáme na pánev baby gem, který jsme překrojili a potom lehce osolili.

Čočku vaříme v kuřecím vývaru do změknutí. Nemusíme ji proplachovat, bude hotová do 20 minut. V poslední minutě přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, pažitku a máslo. Dochutíme solí a mletým černým pepřem. Nakonec ozdobíme na talíři salátem a dokončíme limetovým dresinkem.

Like
Close
Close