Svíčková omáčka, dušené hovězí, karlovarský knedlík

57

Co k tomu dodat. Svíčková je prostě v české kuchyni číslo jedna! Tentokrát nám video trvalo trošku déle než normálně, protože jsme přizvali našeho kamaráda Milana, který se nám postaral o zvuk. Takže Honza poprvé není němý! Co na to říkáte? 

Na 3 porce budeme potřebovat:

400 g hovězího zadního
100 g slaniny
2 mrkve
100 g celeru
1 cibuli
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
50 g másla
300 g mléka
50 g smetany na šlehání
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
1 větvičku tymiánu
1 lžíci hořčice
300 ml vody
1 citrón
sůl, pepř
2 lžíce zakysané smetany

Karlovarský knedlík

4 rohlíky
4 vejce
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce nasekané petrželky
200 ml mléka
sůl, pepř
2 lžíce másla

Maso rozřízneme na placato a rozklepeme. Osolíme a opepříme. Poklademe natenko nakrájenou slaninou a zabalíme. Převážeme provázkem a na rozpálené pánvi s olejem opečeme ze všech stran. Osolíme i z druhé strany.

Na stejné pánvi opečeme nahrubo nakrájenou mrkev, přidáme zbytek špeku a zkaramelizujeme. Přidáme nahrubo nasekaný celer a znovu opečeme dozlatova. Přidáme nasekanou cibuli a znovu zapečeme. Přidáme cukr, máslo a zamícháme. Počkáme než se cukr rozpustí a přidáme okrájený citrón (kůru si schováme nakonec), hořčici a necháme restovat. Přilijeme vodu a přidáme koření i tymián. Je fajn použít sítko na čaj, lépe ho potom vytáhneme.

Maso vložíme zpátky do omáčky a dusíme doměkka. Když je maso měkké, vytáhneme ho společně s kořením. Omáčku rozmixujeme a přidáme mléko, zakysanou smetanu, smetanu na šlehání a rozmixujeme dohladka. Podle hustoty naředíme mlékem. Dochutíme octem, cukrem, kůrou, solí a provaříme. Můžeme i zahustit, ale dostatek zeleniny by měl omáčku zahustit tak akorát.

Vysušené rohlíky nakrájené na kostky, osolíme a opepříme, přidáme rozpuštěné máslo se žloutky a mlékem a přidáme vyšlehaný sníh a petrželku. Zabalíme do fólie a vaříme na páře 10 – 20 minut podle tloušťky.

Maso nakrájíme a a servírujeme s karlovarským knedlíkem a brusinkami.

Like
Close
Close