Skotské (pštrosí) vejce

      Honzu ukecávám už roky, aby mi skotský vejce doma udělal. Chvilku to trvalo, ale konečně je tady, a dokonce i s videem. Udělali jsme ho ve zvěřinové verzi s jelení plecí od Windsor Wild. V UK se obvykle používá vepřová mletina na klobásy (sausage meat). Proč si ale nenamlít vlastní maso, když máte tak skvělý materiál!

      A teď ještě lingvistický okýnko: s kamarádem Víťou (možná znáte jeho blog) jsme vedli diskuzi o názvu „skotské vejce“. V češtině se mu totiž říká pštrosí vejce a podle československého kuchařského lexikonu z roku 1934 jsou skotská vejce „zastřená vejce, upravená na paštičkách z máslového těsta, plněná fáší z lososa, podlitá smetanovou omáčkou a zjemněná račím máslem“. Takže úplně něco jinýho. Na druhou stranu skotské vejce nemá se Skotskem pravděpodobně nic společnýho a na Wikipedii si můžete přečíst hned několik teorií, odkud tendle pokrm pochází. Asi si tedy vyberte to, co vám vyhovuje víc. Já se držím skotského vejce, pštroší mi připadá dost matoucí, ale je to na vás. A konec keců, jdeme vařit!

      Na 4 porce budeme potřebovat: 

      400 g jelení plece
      50 g žampionů
      6 vajec
      100 g hladké mouky
      150 g strouhanky
      sůl, pepř
      olej na fritování

      Maso nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme půl hodiny odležet. Poté ho pomeleme s žampiony a dochutíme pepřem. Je lepší když je nasolené předem, je totiž lepkavější,  a při manipulaci se nám pak neroztrhne. 

      Vajíčka vaříme v horké vodě cca 5 minut (hodně naměkko). Potom zchladíme ve vodě a oloupeme. Dáme vychladit do lednice.

      Dvě vejce rozšleháme se solí a dáme do misky. Maso si rozdělíme na 4 části, zhruba podle velikosti vejce, může být i větší, záleží na vás. Rozválíme v potravinářské fólii a uvařené vejce do něj zabalíme. Obalíme v trojobalu a necháme zase vychladit. Stačí půl hodiny. Potom usmažíme na 170 stupňů dozlatova. Dobrou chuť!