Tenhle recept vznikl během chvilky a zahrnuje všechny mé oblíbené ingredience: kuře, pohanku, rajčata a hlavně chřest, který mi v syrovém stavu chutná úplně nejvíc. Je to parádní jídlo na teplé večery, kterých teď začíná být víc a víc.
Na dvě porce budeme potřebovat:
2 kuřecí prsa
kůru z citrónu
1 rajče
200 g zeleného chřestu
200 g pohanky
1 cibuli
20 g másla
200 ml smetany (30%)
300 ml kuřecího vývaru
50 ml suchého bílého vína
20 ml bílého balsamicového octa
30 g polníčku na ozdobu
sůl a pepř
Postup
Očištěné kuřecí prso okořeníme solí, pepřem a najemno nakrájenou citrónovou kůrou, zabalíme do potravinové fólie a utáhneme na obou stranách.
Maso vložíme do vody, která by ideálně měla mít 64 stupňů. Pokud nemáte doma teploměr, nechte maso pomalu táhnout ve vodě, která není úplně vařící – stačí, když se z ní bude kouřit. Kolem 25 minut by mělo být akorát 🙂
Pohanku vaříme v mírně osolené vodě cca 10 minut, raději pomalu. Čas od času zkontrolujeme, jak to vypadá. Rajče nakrájíme na kostičky a zbavíme ho semínek.
Chřest naplátkujeme na tenko škrabkou na zeleninu. Když nám nějaký zbyde, nakrájíme ho na kostičky a zamícháme do pohanky společně s rajčaty.
Na pánvi zpěníme na másle jemně nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět – neměla by chytat barvu. Přidáme ocet a necháme ho vyvařit. Přilijeme víno a necháme ho vyvařit. Přidáme 300 ml kuřecího vývaru a vše svaříme na polovinu. Nakonec přilijeme smetanu a lehce provaříme. Přecedíme a dochutíme pepřem a solí.
Kuřecí prsa opečeme do zlatova (na straně, kde je kůže) a omáčku případně dohřejeme.
Pohanku a kuře naservírujeme na talíř. Přidáme chřest a polníček a nakonec přelijeme omáčkou.