Pošírované kuřecí prso s pohankou, chřestem a omáčkou z bílého vína

52

Tenhle recept vznikl během chvilky a zahrnuje všechny mé oblíbené ingredience: kuře, pohanku, rajčata a hlavně chřest, který mi v syrovém stavu chutná úplně nejvíc. Je to parádní jídlo na teplé večery, kterých teď začíná být víc a víc.

Na dvě porce budeme potřebovat:

2 kuřecí prsa

kůru z citrónu

1 rajče

200 g zeleného chřestu

200 g pohanky

1 cibuli

20 g másla

200 ml smetany (30%)

300 ml kuřecího vývaru

50 ml suchého bílého vína

20 ml bílého balsamicového octa

30 g polníčku na ozdobu

sůl a pepř

Postup

Očištěné kuřecí prso okořeníme solí, pepřem a najemno nakrájenou citrónovou kůrou, zabalíme do potravinové fólie a utáhneme na obou stranách.

Maso vložíme do vody, která by ideálně měla mít 64 stupňů. Pokud nemáte doma teploměr, nechte maso pomalu táhnout ve vodě, která není úplně vařící – stačí, když se z ní bude kouřit. Kolem 25 minut by mělo být akorát 🙂

Pohanku vaříme v mírně osolené vodě cca 10 minut, raději pomalu. Čas od času zkontrolujeme, jak to vypadá.  Rajče nakrájíme na kostičky a zbavíme ho semínek.

Chřest naplátkujeme na tenko škrabkou na zeleninu. Když nám nějaký zbyde, nakrájíme ho na kostičky a zamícháme do pohanky společně s rajčaty.

Na pánvi zpěníme na másle jemně nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět – neměla by chytat barvu. Přidáme ocet a necháme ho vyvařit. Přilijeme víno a necháme ho vyvařit. Přidáme 300 ml kuřecího vývaru a vše svaříme na polovinu. Nakonec přilijeme smetanu a lehce provaříme. Přecedíme  a dochutíme pepřem a solí.

Kuřecí prsa opečeme do zlatova (na straně, kde je kůže) a omáčku případně dohřejeme.

Pohanku a kuře naservírujeme na talíř. Přidáme chřest a polníček a nakonec přelijeme omáčkou.

Like
Close
Close