Zeleninový salát s krutony, hlívou ústřičnou a kuřecími játry

99

U nás doma jede hlavně maso, ale občas Honzu dokopu k tomu, aby do jídelníčku zapojil nějakou tu zeleninu. On se samozřejmě vzpírá, takže tentokrát mi tam nacpal kuřecí játra. A musím uznat, že to bylo fajn.

Na dvě porce budeme potřebovat:

3 baby karotky

3 kusy zeleného chřestu

40 g salátové okurky

30 g znojemských okurek

50 g hlívy ústřičné

30 g brokolice

30 g Romanesca

30 g kedlubny

2 ředkvičky

30 g polníčku

100 g kuřecích jater

2 plátky toastového chleba

20 g másla

1 rajče na stonku

hořčičný vinaigrette

15 g petržele

Sůl a pepř

Postup

Na mandolíně nakrouháme najemno okurky, brokolici, ředkvičky a romanesco. Vše vložíme do studené vody. Chřest oloupeme na tenké proužky škrabkou na zeleninu.Hlívu natrháme a odstraníme spodní část, která má tendence být tvrdší.Rajčata zbavíme semínek a nakrájíme na proužky. Nakrájíme i nakládanou okurku a kedlubnu.

Játra si očistíme, zbavíme je tvrdších částí a hlavně těch nedobrých (hořkých, žlutých, bílých, škaredých).

Plátky toastového chleba nakrájíme na kostičky a opečeme do zlatova na másle, lehce osolíme.

Játra opečeme, na pánvi je osolíme, opepříme a po prvním otočení přidáme natrhanou hlívu. Pokračujeme asi 2 minuty a přidáme petržel. Aby petržel vynikla a rozvoněla se, potřebuje teplo, proto se vždycky přidává ke konci vaření.

Vše osušíme a naskládáme na talíř, překapeme vinaigrettem a libovolně nazdobíme polníčkem a veškerou zeleninou. Bon apetit!

Like
Close
Close