Od posledního hostování už uběhl nějaký čas a my jsme rádi, že tentokrát se žezla chopili kluci z QQ. Lee s Nyomanem tvoří ve svém podniku v pražské Ladově ulici parádní asijské kreace a jedním z mých favoritů je i tenhle salát, ve kterém je prostě všecko: sladké, křupavé, kyselé i ostré. Podělili se s námi o recept a tak si ho můžete vyzkoušet i doma! Nebo zajděte ochutnat originál, mají ho na lístku.
Budeme potřebovat:
Zálivka
40 g nasekané citrónové trávy
30 g česneku
40 g stonků / kořenů z koriandru
70 g šalotky
70 g velké červené chilli papričky bez semínek
8 nasekaných limetových listů
200 g bílého cukru
500 ml čerstvé limetové šťávy
150 ml rybí omáčkySalát
salát lollo biondo
vaječné nudle
čerstvé klíčky mungo
mrkev nakrájenou na julienne
citrónovou trávu (tenké plátky)
chilli papričku (tenké plátky)
jackfruit (čerstvý nebo z konzervy, pokud neseženete)
tygří krevety
1 lžíci sambal oelek
olej na smažení
koriandr na ozdobu
Začneme se zálivkou: rozmixujeme dohromady všechny suché ingredience s cukrem. Postupně přidáváme rybí omáčku a limetovou šťávu, aby se vše dobře spojilo. Doladíme limetou, rybí omáčkou a cukrem (zálivka by měla být ostrá, sladká, slaná i kyselá, ale žádná chuť by neměla převažovat).
Nudle osmažíme ve friťáku a dochutíme trochou cukru. Krevety osmažíme na pánvi a přidáme jednu lžíci sambalu.
Do hluboké mísy dáme salát lollo biondo, nudle, klíčky, mrkev, citrónovou trávu, chilli a kousky jackfruit. Navrch dáme hotové krevety, ještě trochu křupavých nudlí a čerstvý koriandr. Podáváme teplé: dresinkem zalijeme těsně před konzumací. Dobrou chuť!