Vydatná zeleninová polévka

      Pracovně týhle polívce říkáme zbytkovka. Na tuhle polévku můžete použít  prostě tu zeleninu, co máte doma. Není to striktní recept, spíš jde o to, uvařit poctivou, vydatnou polévku, kde spotřebujete všechny zbytky a ještě vám bude fakt chutnat. 

      Na 6-8 porcí budeme potřebovat:

      1 cibuli
      1 mrkev
      3 stroužky česneku
      kousek lilku, cukety, květáku, fenyklu, atd
      1 plechovku fazolí v nálevu (nebo jinou parádu ze spíže)
      1 lžičku garam masaly
      1 lžičku bezlepkové sójovky
      2 brambory
      2 lžíce bezlepkové mouky (pokud nejsme bezlepkáři, můžeme dát klasiku, stejně jako u sójovky)
      2 bobkové listy
      sůl, pepř
      olivový olej
      1 lžíci másla
      1,2 l voda
      parmezán na postrouhání

      Cibuli nakrájíme nahrubo a opečeme na oleji. Než se začne chytat, přidáme polovinu česneku a opečeme, přidáme lilek a opečeme dohromady. Přidáme koření a necháme zarestovat. Přisypeme mouku a orestujeme.

      Přidáme brambory, vycezené fazole, vodu a necháme vařit asi 10 minut. Potom přidáme zbytek zeleniny a necháme ještě vařit 5 minut.

      Dochutíme solí, pepřem, máslem a sójovkou. Nakonec na talíř nastrouháme parmezán, přidáme bazalku na ozdobu a pokapeme olivovým olejem. Dobrou chuť!