Indická hostina: butter chicken masala, čočkový dhál a placky chapati

44

Indická hostina! I když, pokud byste chtěli být opravdu slavnostní, přidáte ještě biryani (recept tady). Dali jsme dohromady recepty, co jsme se naučili v Indii a trochu jsme je upravili k naší chuti. Dhál prostě nesmí na indickym stole chybět, takže s ním neuděláte nikdy chybu. My jsme namixovali všechnu čočku, co jsme měli doma a bylo to super. A nesmíme zapomenout na butter chicken masala. No, my si teď dáme zase od Indie chvilku pauzu, ale vy to zkuste! K tomu si dejte ještě rýži a placky chapati.

Na 4 porce budeme potřebovat:

čočkový dhál

150g rozpůlené čočky, hrachu i fazolí (můžeme použít různé druhy, bílá, červená, mungo fazole atd.)
1 nasekanou cibuli
3 rozmixovaná rajčata (čerstvá nebo z konzervy)
2 stroužky česneku
1 lžičku kurkumy
1/2 lžičky drceného chilli
2 lžičky garam masaly
4 lžíce oleje
1 lžíci nasekaného koriandru
sůl, citrónová šťáva

Luštěniny namočíme alespoň na 2 hodiny do studené vody. Potom je vycedíme a propláchneme vodou. Nebude tolik nadýmat.

Cibuli zpěníme na oleji, dokud nezačne chytat barvu, přidáme česnek a lehce opečeme. Přidáme suché koření a znovu orestujeme. Přidáme rajčata a necháme vařit, dokud se tuk nerozdělí od směsi. Přisypeme čočku a zalijeme vodou (nebo ideálně vývarem). Necháme vařit: my máme rádi, když je čočka spíš al dente, ale to je na vás. Osolíme podle chuti a můžeme servírovat. Nakonec pokapeme citrónovou šťávou a posypeme koriandrem.

chapati

3 hrnky mouky (ideálně celozrnné)
1 1/4 hrnku vody
sůl
pár kapek oleje

Vypracujeme těsto, lepší tuhé než naopak. Necháme odpočívat 20 minut. Pokapeme olejem a rozdělíme na 8 kuliček. S pomocí mouky rozválíme a pečeme z obou stran na suché pánvi. Po opečení chvilku necháme vychladnout a pak skladujeme pod utěrkou. Můžeme pomazat máslem ještě zatepla. 

kuřecí butter masala

4 vykoštěná kuřecí stehna
4 lžíce másla
2 velké cibule
1 zelenou chilli papričku
1 palec zázvoru
4 rozmixovaná rajčata (nebo opět můžeme použít z konzervy, v této roční době je to asi lepší)
20 g mandlí (rozmixujeme se surovinami níže: kešu a kokosem. Do mixu můžeme přidat trochu mléka.)
20 g kešu
4 lžíce strouhaného kokosu
200 ml mléka
200 ml smetany na šlehání
1 lžičku kurkumy
1/2 lžičky drceného chilli
1 lžičku garam masaly
sůl
čerstvou máta na ozdobu

Kuře nakrajíme na kostičky a osolíme, pokapeme olejem a přidáme polovinu množství garam masaly. Necháme alespoň 30 minut marinovat a opečeme na trošce oleje.

Dáme stranou a na té samé pánvi opečeme rozmixovanou cibuli se zázvorem, chilli  a máslem. Než budete cibuli mixovat, nezapomeňte vykrojit středy, ty můžou zanechat hořkou chuť.

Když se cibule začne připalovat, přidáme suché koření a orestujeme. Přidáme rajčata a necháme vyvařit, dokud se tuk nerozdělí. Přidáme kuře i ořechovou směs a necháme provařit. Přilijeme smetanu a zbytek mléka. Osolíme a dochutíme kořením dle uvážení. Nakonec posypeme trochou garam masaly a servírujeme s čerstvou mátou, rýží anebo plackami. Dobrou chuť! 

Like
Close
Close