Indická hostina: butter chicken masala, čočkový dhál a placky chapati

      Indická hostina! I když, pokud byste chtěli být opravdu slavnostní, přidáte ještě biryani (recept tady). Dali jsme dohromady recepty, co jsme se naučili v Indii a trochu jsme je upravili k naší chuti. Dhál prostě nesmí na indickym stole chybět, takže s ním neuděláte nikdy chybu. My jsme namixovali všechnu čočku, co jsme měli doma a bylo to super. A nesmíme zapomenout na butter chicken masala. No, my si teď dáme zase od Indie chvilku pauzu, ale vy to zkuste! K tomu si dejte ještě rýži a placky chapati.

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      čočkový dhál

      150g rozpůlené čočky, hrachu i fazolí (můžeme použít různé druhy, bílá, červená, mungo fazole atd.)
      1 nasekanou cibuli
      3 rozmixovaná rajčata (čerstvá nebo z konzervy)
      2 stroužky česneku
      1 lžičku kurkumy
      1/2 lžičky drceného chilli
      2 lžičky garam masaly
      4 lžíce oleje
      1 lžíci nasekaného koriandru
      sůl, citrónová šťáva

      Luštěniny namočíme alespoň na 2 hodiny do studené vody. Potom je vycedíme a propláchneme vodou. Nebude tolik nadýmat.

      Cibuli zpěníme na oleji, dokud nezačne chytat barvu, přidáme česnek a lehce opečeme. Přidáme suché koření a znovu orestujeme. Přidáme rajčata a necháme vařit, dokud se tuk nerozdělí od směsi. Přisypeme čočku a zalijeme vodou (nebo ideálně vývarem). Necháme vařit: my máme rádi, když je čočka spíš al dente, ale to je na vás. Osolíme podle chuti a můžeme servírovat. Nakonec pokapeme citrónovou šťávou a posypeme koriandrem.

      chapati

      3 hrnky mouky (ideálně celozrnné)
      1 1/4 hrnku vody
      sůl
      pár kapek oleje

      Vypracujeme těsto, lepší tuhé než naopak. Necháme odpočívat 20 minut. Pokapeme olejem a rozdělíme na 8 kuliček. S pomocí mouky rozválíme a pečeme z obou stran na suché pánvi. Po opečení chvilku necháme vychladnout a pak skladujeme pod utěrkou. Můžeme pomazat máslem ještě zatepla. 

      kuřecí butter masala

      4 vykoštěná kuřecí stehna
      4 lžíce másla
      2 velké cibule
      1 zelenou chilli papričku
      1 palec zázvoru
      4 rozmixovaná rajčata (nebo opět můžeme použít z konzervy, v této roční době je to asi lepší)
      20 g mandlí (rozmixujeme se surovinami níže: kešu a kokosem. Do mixu můžeme přidat trochu mléka.)
      20 g kešu
      4 lžíce strouhaného kokosu
      200 ml mléka
      200 ml smetany na šlehání
      1 lžičku kurkumy
      1/2 lžičky drceného chilli
      sůl
      čerstvou máta na ozdobu

      Kuře nakrajíme na kostičky a osolíme, pokapeme olejem a přidáme polovinu množství garam masala. Necháme alespoň 30 minut marinovat a opečeme na trošce oleje.

      Dáme stranou a na té samé pánvi opečeme rozmixovanou cibuli se zázvorem, chilli  a máslem. Než budete cibuli mixovat, nezapomeňte vykrojit středy, ty můžou zanechat hořkou chuť.

      Když se cibule začne připalovat, přidáme suché koření a orestujeme. Přidáme rajčata a necháme vyvařit dokud se tuk nerozdělí. Přidáme kuře i ořechovou směs a necháme provařit. Přilijeme smetanu a zbytek mléka. Osolíme a dochutíme kořením dle uvážení. Nakonec posypeme trochou garam masaly a servírujeme s čerstvou mátou, rýží anebo plackami. Dobrou chuť!