Houbový guláš s mletým masem

      Jak vznikl recept na Honzův houbový guláš si pamatuju úplně přesně. Když jsme se před 3 lety brali, nechtěli jsme dělat takovou tu klasickou rozlučku se svobodou. Místo toho jsme všechny pozvali na chalupu a tejden tam slavili. Složení se různě obměnovalo a pokaždý, když přijel někdo novej, museli jsme samozřejmě na houby. A protože jsme jich měli poměrně hodně, vymyslel Honza, že udělá guláš z hub. Ostatní se ale shodli, že bez masa by to nebylo ono. Takže mletina! A výsledek? Jakmile ho jednou ochutnáte, už nebudete chtít jinej. Fakt, nekecám.

      Na 6 porcí budeme potřebovat:

      3 větší cibule
      500 g mletého hovězího masa
      500 g čerstvých lesních hub (případně žampiony a hlívu nebo namočené sušené houby)
      1 lžíci sladké papriky
      1 lžíci uzené papriky
      1 lžičku celého kmínu
      1/2 lžičku chilli
      3 bobkové listy
      3 lžíci sádla (1 lžíci na houby)
      2 lžíce bezlepkové mouky (nebo hladké)
      1,5 l vývaru (ideálně kuřecího)
      2 stroužky česneku
      1 lžičku sušené majoránky
      2 lžíce másla (plus 1 lžíci nakonec)
      1 lžičku sekaného rozmarýnu
      1 lžíci sherry octa ( červený ocet)
      sůl, pepř

      Na rozpuštěném sádle opečeme cibuli dohněda, osolíme a přidáme kousek másla, necháme rozpustit a zkaramelizujeme.

      Cibuli můžeme lehce podlívat vodou, aby se stejně zbarvila a nespálila.

      Přidáme maso a orestujeme dohněda. Je třeba maso lehce rozmělnit, aby nebylo slepené, my používáme šťouchadlo na brambory. Přidáme papriku, kmín a bobkový list. Přisypeme mouku a rozmícháme. Zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a osolíme.

      Na zbytku sádla opečeme nakrájené houby, osolíme, opepříme a přidáme nasekaný rozmarýn. Zhruba po 2 minutách přidáme sherry ocet a necháme odpařit. Přidáme do guláše a necháme 20 minut provařit. Přidáme chilli, nastrouhaný česnek, majoránku a zbytek másla. Můžeme servírovat. Dobrou chuť.