Srnčí tatarák, uzený žloutek, okurka a ředkvičky

22

Tatarák do české kuchyně prostě patří. Mám takový pocit, že jednou ze zásadních předností každého pivního nadšence je taky schopnost namíchat skvělý tatarák: a to nejlépe jednou rukou za pomocí kečupu a dalších parádních dochucovadel. Já osobně jsem radši, když dostanu tatarák už umíchaný. S Honzou jsme si tentokrát připravili zvěřinovou verzi, kde jsme si trochu pohráli s barvami. Mňam!

Na 2 porce budeme potřebovat:

160 g srnčího hřbetu
20 g okurky
2 žloutky
1 větší červenou řepu
2 ředkvičky
1 jarní cibulku
30 g květáku
1 bílou ředkev daikon
10 ml olivového oleje
20 ml červeného vinného octa
20 g hnědého cukru
20 g chilli majonézy
sůl a pepř
lístky polníčku na dozdobení

Srnčí hřbet očistíme, zbavíme ho blan a přebytečných tuků, nakrájíme na menší kostičky a vychladíme.

Řepu oloupeme – je rozhodně lepší si vzít rukavice – a nastrouháme nahrubo. V tomto receptu ji použijeme pouze na obarvení, samotnou řepu pak můžeme využít jinak. Přidáme 100 ml vody, ocet a cukr a vaříme zhruba 3 minuty. Potom lák scedíme a přelijeme přes zeleninu, kterou chceme naložit. My jsme zvolili ředkvičky a bílou ředkev, obojí jsme nakrájeli na plátky a nechali v láku vychladnout.

Žloutky opatrně poklademe na pečící papír a ve vhodné nádobě zaudíme. Je lepší to provést minimálně dvakrát, aby žloutky absorbovaly co nejvíc kouře.

Okurku (kousek si necháme stranou) a jarní cibulku nakrájíme na velmi tenké proužky, vložíme do ledové vody a tím se krásně zkroutí. Zbytek okurky a bílé ředkve nakrájíme na kostičky. Z květáku ořežeme malé košťálky.

Maso smícháme s olivovým olejem, osolíme, opepříme a vytvarujeme pomocí tvořítka. Žloutek pomalu přesuneme na maso, osolíme, přidáme zeleninu a majonézu. Dozdobíme salátem, my jsme použili lístky polníčku, a můžeme servírovat. Dobrou chuť!

Like
Close
Close