Vepřový bok po asijsku, pyré z dýně, karamelizované arašídy a koriandr

97

Tak takhle přesně si Honza vyvařuje, když nejsem doma. No není to k vzteku? Na prvním místě chlapské kuchyně jsou jednoznačně řízky, bůček a zvěřina. Ale musím uznat, že to vypadá báječně. Co myslíte?

Na 2 porce budeme potřebovat:

400 g vepřového boku
20 g zázvoru
20 g česneku
1 chilli bird eye
100 ml sójové omáčky
200 ml červeného vína
20 ml rybí omáčky
300 g máslové  dýně
250 ml kokosového mléka
10 g žluté kari pasty
30 g cibule
300 ml mléka
50 g arašídů
10 g hnědého cukru
50 g okurky
20 g koriandru
20 g medu
20 g másla
Dýňový olej na finish (pár kapek)
Sůl, pepř

Nejdříve si připravíme marinádu. Smícháme sójovku, rybí omáčku, chilli, najemno nakrájený zázvor, celý česnek a červené víno. Maso naložíme ideálně přes noc (nebo jak nám to časově vyjde).

Bůček vaříme do změknutí celkem asi 1,5 hodiny. Potom ho vyndáme, dáme vychladit a můžeme lehce zapresovat mezi pečící papír – bude pak lépe držet tvar při servírování. To vlastně znamená, že bůček v lednici něčím zatížíme (třeba rendlíkem s vodou). Marinádu přecedíme a svaříme na sirup, potom přidáme med a máslo – jednotlivé porce masa budeme ještě glazovat.

Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky velké asi 1cm, jde jen o to, aby byly stejně velké. Na rozpálenou pánev přidáme trochu oleje a kostičky dýně orestujeme dozlatova (jednu třetinu dáme stranou na dekoraci), potom přidáme na plátky nakrájenou cibuli a dále restujeme, přidáme kari pastu a necháme opět restovat. Přilijeme mléko a necháme vařit deset minut. Potom přidáme kokosové mléko a osolíme. Rozmixujeme a případně dochutíme solí a cukrem.

Pyré by mělo být krémové, nasládlé a konzistencí jako bramborová kaše. Kdo chce může přidat chilli – Honza použil trošku habanera.

Bůček naporcujeme, opečeme ze všech stran a přidáme zredukovanou šťávu, ve které jsme ho vařili. Pomalu přelíváme (glazujeme) dokud nebude mít krásnou tmavou barvu.

Okurku nakrájíme na menší kostičky – bude pokrmu dodávat skvělou křupavou texturu a čerstvost.

Arašídy pražíme nasucho dokud nezačnou chytat barvu, potom přidáme mořskou sůl, hnědý cukr a necháme zkaramelizovat. To trvá jen chvilku. Arašídy vychladíme a nasekáme nahrubo. Pozor na to, tohle je ideální večerní snack, který nezůstane jen tak ležet bez povšimnutí 😀

A můžeme servírovat! Na talíř poklademe maso, přidáme dýňové pyré, dýni na kostičky, koriandr, okurku a dýňový olej. Přejeme vám dobrou chuť!

Like
Close
Close