Pečený losos s květákovým bulgurem, čerstvá zelenina a citrusový vinaigrette

22

Ryby bychom mohli jíst pořád – ať už sladkovodní nebo ty mořské. Losos je mezi mořskými rybami v našich končinách jednoznačně numero uno, takže pokud si na něm taky rádi pochutnáte, mám pro vás jednoduchý a efektní recept.

Na 2 porce budeme potřebovat:

300 g lososa
100 g květáku
100 g bulguru
1 velký žampión
1 pak choi
50 g brokolice
20 ml citrusového octa
60 ml olivového oleje extra virgin
kousek másla
sůl, pepř, trochu oleje

Lososa osušíme, odstraníme šupiny (což se nejlépe dělá, když je ryba ještě v celku) a potom vytáhneme kosti pinzetou. Osolíme. Nejradši mám španělskou minerální sůl – je sice dražší, ale vydrží fakt dlouho – používám ji jenom na maso a ryby. Do kůže vmasírujeme trochu olivového oleje a na pánev už budeme dávat jen kapku – losos je tučná ryba, takže to není nutné s olejem přehánět.

Na rozpálenou pánev vložíme lososa kůží dolů a pečeme cca 5 minut dokud není kůže krásně křupavá a dozlatova. Potom rybu vyjmeme a opatrně odřízneme kůži. Vrátíme zpět na pánev i s kůží a dokončíme pečení. Losos by měl být uvnitř růžový, není nic horšího než suchá ryba.

Bulgur vaříme v lehce osolené vodě dokud nezměkne. Květák nakrájíme na tenké plátky, používám nůž, ale i mandolína přijde vhod. Zbytek květáku rozsekáme na malé kousky (ideálně mixérem). Potom bulgur přecedíme, přidáme oříšek másla a smícháme s květákem. Osolíme podle chuti.

Zbytek zeleniny a žampión nakrájíme na co nejtenčí plátky. Vinaigrette vytvoříme jednoduše smícháním oleje, octa a soli.

Nakonec vše naaranžujeme na talíř a bohatě zakapeme vinaigrettem. Dobrou chuť!

Za ryby díky Seefish 🙂

Like
Close
Close