Batátové noky, ricotta s uzenou paprikou a pečená cibule

      Noky (nebo teda i gnocchi) máme fakt rádi. Ať už z klasických brambor, batátů nebo dýně. Je to prostě takový to comfort food (hlavně se sýrem), co ho člověk vždycky spořádá po kilech a pak jenom leží a funí. A mimochodem, tenhle recept bude fungovat i s bramborama (ideální jsou ty na velké na pečení nebo klidně přílohovky).

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      3 sladké brambory
      2 červené cibule
      5 velkých lžic hladké mouky (typ 1050 bio)
      1 lžíci bramborového škrobu
      2 lžíce strouhaného parmezánu
      1 červenou papriku
      1 lžíce uzené papriky
      sůl, pepř
      2 větvičky koriandru

      domácí ricotta

      1 l bio farmářského nepasterovaného mléka
      2 lžíce bzeneckého vinného octa (bílého)
      sůl a pepř, případně bylinky

      Ricottu vyrobíme tak, že zahřejeme 1l bio farmářského nepasterované mléka na 70 stupňů a přidáme 2 lžíce octa. Podobnou teplotu pak udržujeme dalších cca 10 minut, dokud se nesrazí bílkovina. Jakmile vidíme, že se hmota oddělila od tekutiny, máme téměř hotovo. Můžeme přecedit a nechat okapat. Potom můžeme jakkoliv ochutit, stačí jen osolit, ale pokud ho chceme jíst samotný třeba s chlebem, můžeme přidat i čerstvé bylinky, třeba pažitku nebo petržel (v tomto případě jsme použili uzenou papriku a dobře prosolili). Vodu si schováme a použijeme ji např. do polévky.

      Brambory propícháme jehličkou a dáme péct do trouby na 180 stupňů cca 45-60 minut. Cibuli zabalíme do alobalu a přidáme k bramborám péct. Když jsou brambory upečené, rozkrojíme napůl a necháme vychladit. Potom lžící vyškrabeme dutinu a pomocí šťouchadla rozmícháme. Přidáme škrob, mouku a parmezán, důkladně osolíme a vytvoříme si těsto. Nemělo by být řídké, spíš tužší. Vložíme do cukrářského pytlíku a na pečící papír vytvarujeme dlouhé válečky. 

      Nejdřív je ale necháme vychladit v lednici. Stačí zhruba 20 minut. Potom je vaříme na páře dalších 10 minut (my používáme bambusový pařák, ale můžete použít i parní troubu).  Znovu dáme vychladit a po dalších 15 minutách v lednici nakrájíme na menší kousky. Ty opečeme na teflonové pánvi a nakonec přidáme kousek másla. Osolíme.

      Slupky obalíme v mouce a pomalu smažíme dozlatova. Ihned osolíme.

      Pečenou cibuli oloupeme a rozdělíme na menší lodičky (kousky). Osolíme. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na menší kostičky, pokapeme bílým vinným octem, přidáme trochu olivového oleje a osolíme.

      Noky sevírujeme s nastrouhaným parmezánem, cibulí, marinovanou paprikou a křupavými šlupkami. Dobrou chuť!

      Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckou octárnou.