Losos marinovaný v tuzemáku, okurky a křupavá rýže

68

Výhodou života s kuchařem je bezpochyby to, že mi občas jeho chuťové kombinace vyrazí dech. Když mi Honza poprvé říkal, že dělal jako předkrm lososa marinovaného v tuzemáku, nahlas jsem se smála. Ale světe div se, ono to fakt funguje. Takže pokud holdujete syrovým rybám a Božkovu (my jsme použili kávový tuzemák), jděte do toho. Tenhle recept je jednoduchý a překvapí – třeba i jako součást vánoční tabule.

Na 4 porce budeme potřebovat:

250 g lososa s kůží
100 g hnědého cukru
70 g hrubé soli
1 dcl rum (my použili kávový tuzemák)
30 g zakysané smetany
1 citrón
20 g divoké černé rýže (seženete v obchodech se zdravou výživou)
1 jablko granny smith
1 mini papričku
1 salátovou okurku
slunečnicový olej

Marinování lososa je celkem tradiční záležitost. Nejznámější je gravlax, kde se používá sůl, cukr a kopr – tak se vlastně ryba i konzervuje. Losos patří mezi tučnější ryby, a je to právě tuk, který při marinovaní vstřebává nejvíc chuti.

Lososa vykostíme (na kosti použijeme pinzetu) a oškrábeme šupiny z kůže. Smícháme sůl a cukr a rybu vložíme do hlubší nádoby, bude totiž pouštět šťávu. Lososa ze všech stran posypeme směsí a nakonec zakápneme tuzemákem. Vložíme do lednice a lehce zatížíme další nádobou. Necháme marinovat alespoň 16 hodin. Potom lososa opláchneme, osušíme a sundáme z něj kůži.

Z okurky vyrobíme “špagety” – Honza k tomu využil nekonečný julienne kráječ, který vám všechny tyhle dekorativní procesy může dost usnadnit. Z jablka vyřežeme kolečka a papriku nakrájíme na proužky.

V rendlíku rozpálíme olej. Divokou rýži smažíme na co nejvyšší teplotu – potrvá to pouze několik vteřin. Osušíme na papírové utěrce a osolíme. Rýže se nafoukne a slupka popraská.

Zakysanou smetanu zamícháme s trochou citrónové šťávy. Kůru z citrónu nakrájíme na tenké proužky – těmi nakonec jídlo dozdobíme.

Lososa nakrájíme na tenké proužky.  Vše naskládáme na talíř a nakonec posypeme křupavou rýží. Dobrou chuť!!

Za lososa díky Seefish a za tuzemák Božkovu 🙂

Like
Close
Close