Rebarborový kompot s jahodami, drobenkou a aero čokoládou

      Tenhle recept nám dal celkem zabrat. Je jasný, že kombinace rebarbory a jahod neni nic novýho pod sluncem, my jsme to ale pojali trochu odlehčeně, protože doma vlastně skoro nepečem. A Honza ještě přidal recept na domácí aero, protože to by si někdy měl vyzkoušet každej. Nadýchaná kvalitní čokoláda. Co je víc?

      Na 6 porcí budeme potřebovat: 

      500 g jahod
      500 g rebarbory
      3 lžíce hnědého cukru
      3 lžíce vody
      1/2 lžičku kardamomu

      Drobenka

      100 g mouky
      100 g mletých ořechů
      100 g másla
      100 g hnědého cukru

      Šlehačka

      200 g smetany
      2 lžíce vanilkového cukru

      Aero

      300 g kvalitní čokolády (my jsme použili gourmet čokoládu Caranoa od Valrhony)
      30 g oleje
      2 bombičky na šlehačku

      čerstvé jahody na ozdobu, mátu

      Nejdříve si připravíme aero. Čokoládu zalijeme olejem a rozpustíme v mikrovlnce. Rozmixujeme ručním mixérem a nalijeme do šlehačkové láhve. Nabijeme alespoň 2 bombičkami na šlehačku a protřepeme. Potom vystříkneme do plastové krabičky, kterou jsme si předem vychladili a vložíme do mrazáku. Stačí půl hodiny. Nakonec čokoládu vyklopíme a nakrájíme na menší kousky.

      Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky. Slupky společně s vodou a cukrem krátce povaříme, abychom z nich dostali barvu i chuť. Přelijeme přes pokrájené jahody a rebarboru a povaříme společně s kořením. Stačí zhruba 5 minut, dokud se vše nespojí a rebarbora nezměkne. Je lepší, aby byla trochu na skus. Dochutíme cukrem. Vychladíme. 

      Smetanu vyšleháme společně s cukrem do konzistence šlehačky.

      Suché ingredience na drobenku sesypeme dohromady a rozmixujeme. Do směsi zapracujeme změklé máslo. Vznikne těsto, které zabalíme do fólie (např. ve formě válečku) a vložíme do mrazáku. Jakmile je těsto zmrzlé (mělo by to trvat asi hodinu), nastrouháme ho nahrubo na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřeme a pečeme na 160 stupňů 8 až 10 minut.

      Tak a máme skoro hotovo: všechny prvky dezertu poskládáme do skleničky nebo misky. Navrch přidáme pár čerstvých jahod a trochu máty. Zkuste to, funguje to!