Kalmar peruánský s omáčkou z červené řepy, brokolice a květák

686

Už jste někdy ochutnali kalmara? Je hodně podobný chobotnici, jen má trošku jinou texturu a je o něco tužší. Pokud ale patříte mezi milovníky pokrmů z chapadel, kalmar vás určitě nezklame. A když ho neseženete, klidně můžete použít chobotnici. Nemohli jsme se rozhodnout, která prezentace nás víc baví, tak tu máte rovnou obě. Co myslíte? 

Na 2 porce budeme potřebovat:

300 g chapadel
1 cibuli
1 mrkev
1 bobkový list
1 menší pórek
100 g romanesca
100 g brokolice
100 g květáku
200 ml červeného vína
200 ml šťávy z červené řepy
40 g másla
sůl, pepř

Chapadla opláchneme a vložíme do hrnce společně s mrkví, cibulí a bobkovým listem. Potom přidáme víno, šťávu z červené řepy a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 2 hodiny, dokud nejsou chapadla úplně měkká. Vývar přecedíme a svaříme na hustotu omáčky, dosolíme a přidáme polovinu másla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zeleninu nakrájíme na menší kousky, část si odložíme a zbytek zblanšírujeme. Potom vychladíme v ledové vodě: tím si zachová barvu. Ohřejeme na zbytku másla a lehce osolíme. Brokolici, květák a romanesco nakrájíme natenko (my jsme použili mandolínu) a potom ponoříme do ledové vody: za chvilku se krásně zkroutí a na talíři budou vypadat perfektně.

Nakonec chapadla opečeme na rozpálené pánvi, nakrájíme, dozdobíme zeleninou a přelijeme omáčkou. Na talíř můžeme přidat ještě pár bylinek: u nás to byly žluté kvítky oxalisu (šťavel). Dobrou chuť!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Like
Close
Close