Pečený pstruh na ohni, grenaille, holandská omáčka a zelený chřest

145

Holandská je jednou ze základních omáček a přestože pro mnohé je to strašák, není zas tak složitá na přípravu. Stačí na začátku dobře vyšlehat vejce a budete v pohodě! Radši jsme vám ale natočili video, a to dokonce venku na ohništi OFYR, abyste viděli, že ji zvládnete i v polních podmínkách, ne jenom za pomoci robotů. 

Na 4 porce budeme potřebovat:

2 pstruhy
600 g grenaille
500 g zeleného chřestu
sůl, pepř, olej

Holandská omáčka:

2 žloutky
150 g másla
75 ml bílého vína
75 g bílého vinného octa
1 větvičku estragonu
šťávu ze čtvrtiny citrónu
2 lžíce vody

Rybu osolíme a pokapeme olejem. Vložíme na rozpálený gril, přidáme ještě trošku oleje a necháme opéct z jedné strany na ohni. Když je ryba opečená, otočíme ji a pokračujeme.

Brambory si předvaříme ve vodě. Můžeme je klidně uvařit den předem, potom je rozpůlíme a opečeme dozlatova. Osolíme.

Chřest je potřeba očistit, pokud je mladý, nemusíme to přehánět. Stačí jen dole ulomit dřevnatou část a můžeme grilovat. Větší chřest je lepší oloupat od půlky dolů a od hlavičky stačí jen začistit.

Do misky si rozklepneme 2 žloutky a přidáme 2 lžíce horké vody. Potom přidáme zredukované víno s octem a estragonem a trošku si schováme na konec (kdyby byla omáčka málo kyselá). Směs šleháme nad párou dotuha a potom postupně přidáváme přepuštěné máslo (stačí i rozpuštěné) a zašleháme dovnitř. Dochutíme citrónem a solí.

Rybu si přendáme na talíř a odstraníme kůži. Opatrně pomocí příborového nože a lžíce vyndáme maso. Přidáme opečené brambory i chřest a nakonec zalijeme holandskou. Dobrou chuť! 

Like
Close
Close