Tuňák a la Niçoise

73

Salát Niçoise je prostě klasika, na kterou nedám dopustit. V tomto receptu jsem ho doplnil o tuňáka: podobnou variantu podáváme i v Pavillonu. Na léto naprosto perfektní!

Na 2 porce budeme potřebovat:

250 g tuňáka (sashimi kvalita)
1 konzervu tuňáka v oleji (cca 100g)
1 bramboru
5 cherry rajčátek
5 zelených oliv
1 vejce
200 ml slunečnicového oleje
1 citrón
2 plátky ančoviček
bylinky na dozdobení (bazalka, šťavel)
sůl a pepř

Nejdříve si nachystáme dresink. Plechovku tuňáka vyklopíme do nádoby, přidáme žloutek a citrónovou šťávu, osolíme, opepříme a rozmixujeme. Potom pomaličku přikapáváme olej dokud dresink nezhoustne, můžete si pomoct i troškou koupené majonézy, dresink se pak lépe vyšlehá. Nakonec už jen dochutíme a můžeme podávat. Pokud máte rádi ostřejší, přilijte trochu červeného octa.

Bramboru oloupeme a nakrájíme na větší kostky, potom uvaříme v lehce osolené vodě. Vaříme doměkka, potom opečeme na trošce olivového oleje dozlatova.

Tuňák3

Rajčátka rozpůlíme a osolíme a společně s olivami i ančovičkami naaranžujeme na talíř. Na hodně rozpálené pánvi opečeme tuňáka ze všech stran (je lepší, když je ryba před úpravou pokojové teploty). Nakonec dozdobíme bylinkami a podáváme. Pokud chcete pokrm doplnit o další klasické prvky, můžete použít římský salát nebo zelené fazolky, je to jenom na vás. Nenechte se omezovat! Dobrou chuť!

Like
Close
Close