Kapr na česneku s lehkým bramborovým salátem

267

Kapr na vánoční stůl patří, ale ne každý ho má rád. My ho obvykle připravujeme jako kapří hranolky, ale říkali jsme si, že by bylo fajn udělat i nějakou lehčí variantu. Kapr tedy není v trojobalu a navíc k němu Honza udělal opravdu skvělý bramborový salát. Je to prostě taková fit verze vánoční ryby.

Na 4 porce budeme potřebovat:

2 filety kapra (bez kůže)
1 kg brambor (typu A)
4 lžíci bílého jogurtu
1 citrón
1 svazek čerstvého špenátu
1/2 pórku
2 jarní cibulky
2 lžíce nasekané petrželky
1 palice česneku
2 dcl oleje
sůl, pepř

Nejdříve si připravíme česnek. Ten pomaličku uvaříme v oleji, takže bude jedlý úplně celý. Česnek oloupeme a vložíme do oleje. Pomaličku uvaříme uplně doměkka. Zhruba 30 minut.

Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě. Vycedíme a oloupeme. Potom je ohřejeme v rendlíku se dvěma lžícemi česnekového oleje a přidáme spařený nakrájený špenát a pórek. Přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku a osolíme a opepříme. Přidáme jogurt a rozmícháme na vlažný salát. Dochutíme citrónovou šťávou a případně česnekovým olejem.

Filety kapra nařežeme po 2-3 mm tak, abychom přeřízli kosti co nejblíže od sebe, snažíme se neproříznout filet skrz. Super je, že pak nemusíme při konzumaci tahat kosti, to si pochvaluje celá rodina.

Kapra osolíme a opepříme, můžeme použít i mletý fenykl nebo koriandr. Pečeme na česnekovém oleji na straně, kde byla kůže, a zhruba po 2 minutách přihodíme i konfitovaný česnek. Opečeme ho ze všech stran a osolíme. Kapra pečeme pouze z jedné strany a otočíme ho až před servirováním.

Na talíř naklademe vlažný salát, kapra a ozdobíme několika stroužky česneku, přidáme trochu salátu nakonec a celé zastrouhneme citrónovou kůrou. Dobrou chuť!

Like
Close
Close