Fregola sarda s houbami a sherry octem

      Fregola patří mezi těstoviny, co mě fakt baví. Hlavně svou specifickou strukturou. U nás na tuhle sardskou specialitu moc často nenarazíte, takže když jsme dostali nabídku uvařit něco z produktů edelikatesy.cz, věděla jsem, že si vyberu právě fregolu. A k tomu jsme přidali ještě sherry ocet z odrůdy Pedro Ximenez. Ten teď budem asi dávat do všeho, protože je prostě úžasnej.

      Na 4 porce budeme potřebovat: 

      250 g fregoly
      400 g hub (lesní houby, hlíva, shiitake)
      2 lžíce másla
      4 lžíce parmezánu
      2 lžíce sherry octa
      1 lžíci petrželky
      sůl, pepř

      Těstoviny uvaříme ve vodě na skus a vycedíme. Přidáme trochu vody, máslo a parmezán. Rozmícháme v krásnou emulzi a přisypeme petrželku.

      Houby nakrájíme na menší kousky a opečeme na trošce olivového oleje dozlatova, osolíme, opepříme a přidáme ocet. Necháme ho vyvařit a máme skoro hotovo!

      Naklademe na talíř a ozdobíme lístky petrželky. Z té jsme udělali takové křupavé chipsy, stačí je ohřát v mikrovlnce s trouškou oleje na potravinové fólii, trvá to asi 1-2 minuty. Dobrou chuť! 

      Recept vznikl ve spolupráci s e-shopem edelikatesy.cz