Zvěřinový guláš po burgundsku

49

Guláš. Co k tomu dodat. Ten zvěřinový děláme doma poměrně často, tohle je taková burgundská varianta. Jinak u nás na blogu najdete dvě další verze: kančí ragú s houbami a Honzův vymazlenej zvěřinovej guláš včetně videoreceptu. S chutí do toho!

Na 4 porce budeme potřebovat: 

600 g cibule
600 g zvěřiny na guláš (např. jelen, kanec, srnčí, máme tradičně od Windsorů)
100 g uzené slaniny
2 stroužky česneku
2 lžíce majoránky
1 lžičku kmínu
4 lžíce sádla
10 kuliček celého pepře
10 kuliček jalovce
20 g sušených hub
100 g žampiónů
2 bobkové listy
50 g másla
3 l vody
1 lžíci pálivé papriky
1 lžíci sladké papriky
1 lžíci uzené papriky
2 lžíce protlaku
1 chilli papričku
250 ml červeného vína
sůl, pepř, olej
pečený česnek Pečes od Titbitu

 Maso osolíme a opepříme, pokapeme olejem a pečeme v troubě na 180 stupňů zhruba 30 minut.

Slaninu nakrájíme na hranolky a opečeme na trošce oleje. Vyndáme na kuchyňský papír okapat, schováme si ji tedy na konec.

Cibuli nakrájíme natenko a na přidaném sádle restujeme, dokud nespadne na polovinu. Často mícháme a přidáme celé koření kromě papriky. Když už se nám zdá celkem tmavá, přidáme máslo a ještě zarestujeme. Přidáme protlak a opět promícháme. Přisypeme všechny papriky a rozmícháme. Přidáme sušené houby, víno a necháme vyvařit alkohol, potom příjde voda a vše osolíme.

Vaříme půl hodiny, dokud není vše měkké.

Omáčku propasírujeme do jiného hrnce, kam vložíme i maso a zbytek omáčky, kterou nejsme schopni dostat přes cedník, můžeme rozmixovat s trochou vody dohladka. Dusíme, dokud maso není měkké a potom zahustíme rozmixovanou směsí, nemusíme vracet všechnu (bylo by to možná moc).

Přidáme slaninu a opečené žampiony a přidáme nastrouhaný česnek a majoránku. Pořádně provaříme a pokud je třeba dochutíme. Servírujeme s chlebem, pečeným česnekem (pokud máme) a kyselou cibulí. Dobrou chuť!!

Like
Close
Close