Zvěřinový guláš po burgundsku

      Guláš. Co k tomu dodat. Ten zvěřinový děláme doma poměrně často, tohle je taková burgundská varianta. Jinak u nás na blogu najdete dvě další verze: kančí ragú s houbami a Honzův vymazlenej zvěřinovej guláš včetně videoreceptu. S chutí do toho!

      Na 4 porce budeme potřebovat: 

      600 g cibule
      600 g zvěřiny na guláš (např. jelen, kanec, srnčí, máme tradičně od Windsorů)
      100 g uzené slaniny
      2 stroužky česneku
      2 lžíce majoránky
      1 lžičku kmínu
      4 lžíce sádla
      10 kuliček celého pepře
      10 kuliček jalovce
      20 g sušených hub
      100 g žampiónů
      2 bobkové listy
      50 g másla
      3 l vody
      1 lžíci pálivé papriky
      1 lžíci sladké papriky
      1 lžíci uzené papriky
      2 lžíce protlaku
      1 chilli papričku
      250 ml červeného vína
      sůl, pepř, olej
      pečený česnek Pečes od Titbitu

       Maso osolíme a opepříme, pokapeme olejem a pečeme v troubě na 180 stupňů zhruba 30 minut.

      Slaninu nakrájíme na hranolky a opečeme na trošce oleje. Vyndáme na kuchyňský papír okapat, schováme si ji tedy na konec.

      Cibuli nakrájíme natenko a na přidaném sádle restujeme, dokud nespadne na polovinu. Často mícháme a přidáme celé koření kromě papriky. Když už se nám zdá celkem tmavá, přidáme máslo a ještě zarestujeme. Přidáme protlak a opět promícháme. Přisypeme všechny papriky a rozmícháme. Přidáme sušené houby, víno a necháme vyvařit alkohol, potom příjde voda a vše osolíme.

      Vaříme půl hodiny, dokud není vše měkké.

      Omáčku propasírujeme do jiného hrnce, kam vložíme i maso a zbytek omáčky, kterou nejsme schopni dostat přes cedník, můžeme rozmixovat s trochou vody dohladka. Dusíme, dokud maso není měkké a potom zahustíme rozmixovanou směsí, nemusíme vracet všechnu (bylo by to možná moc).

      Přidáme slaninu a opečené žampiony a přidáme nastrouhaný česnek a majoránku. Pořádně provaříme a pokud je třeba dochutíme. Servírujeme s chlebem, pečeným česnekem (pokud máme) a kyselou cibulí. Dobrou chuť!!