Srnčí kýta s bramborovou kaší a houbovou omáčkou

      Tohle je jídlo, který je přímo narvaný umami. Nadýchaná bramborová kaše, perfektně upečený kus zvěřiny, ragú z hub a samozřejmě sójová omáčka. O moc lepší podzimní jídlo se prostě vymyslet nedá. 🙂

      Na 2 porce budeme potřebovat: 

      300 g odblaněné čerstvé srnčí kýty
      1 hlívu královskou
      5 čerstvých shiitake
      1/2 červené cibule
      50 ml suchého sherry
      1 lžičku sherry octa (nebo červeného vinného octa)
      2 dcl kuřecího vývaru
      1 lžičku hladké mouky
      1 lžíci sójové omáčky kikkoman
      1 lžíci sekané petrželky
      sůl, pepř, olej
      1 lžíci másla

      Marinovaný květák

      1/4 fialového květáku
      100 ml vody
      2 lžíce cukru
      1 lžičku soli
      3 lžíce estragonového octa

      Nejdříve si připravíme omáčku. Královskou hlívu rozřízneme napůl a uděláme na ní nožem křížové zářezy. Na rozpálené pánvi opečeme nakrájené houby než krapet zhnědnou a přidáme cibuli. Opečeme a přidáme mouku, zarestujeme a přilijeme postupně ocet a sherry. Necháme odvařit a přidáme vývar. Znovu provaříme a dochutíme sójovou omáčkou, pepřeme a solí. Přidáme ještě nasekanou petrželku.

      Květák nakrájíme na menší růžičky a společně s ostatními surovinami přivedeme k varu a necháme odstát cca 5 minut.

      Na pánvičce rozpálíme olej a přidáme kýtu, kterou jsme rozřízli na menší kusy a řádně okořenili solí a pepřem. Pečeme podobně jako hovězí steak snad jen trošku kratší dobu: stačí 2 minuty po každé straně. Potom maso necháme odpočívat stejnou dobu na papírovém ubrousku. Nakrájíme na menší kousky a můžeme servírovat. Zároveň s masem opečeme dozlatova i hlívu. 

      Maso dobře osolíme a jídlo servírujeme s bramborovou kaší (recept najdete třeba tady) a houbovou omáčkou. Nakonec přidáme i osušené růžičky květáku. Dobrou chuť!