Srnčí kýta s bramborovou kaší a houbovou omáčkou

42

Tohle je jídlo, který je přímo narvaný umami. Nadýchaná bramborová kaše, perfektně upečený kus zvěřiny, ragú z hub a samozřejmě sójová omáčka. O moc lepší podzimní jídlo se prostě vymyslet nedá. 🙂

Na 2 porce budeme potřebovat: 

300 g odblaněné čerstvé srnčí kýty
1 hlívu královskou
5 čerstvých shiitake
1/2 červené cibule
50 ml suchého sherry
1 lžičku sherry octa (nebo červeného vinného octa)
2 dcl kuřecího vývaru
1 lžičku hladké mouky
1 lžíci sójové omáčky kikkoman
1 lžíci sekané petrželky
sůl, pepř, olej
1 lžíci másla

Marinovaný květák

1/4 fialového květáku
100 ml vody
2 lžíce cukru
1 lžičku soli
3 lžíce estragonového octa

Nejdříve si připravíme omáčku. Královskou hlívu rozřízneme napůl a uděláme na ní nožem křížové zářezy. Na rozpálené pánvi opečeme nakrájené houby než krapet zhnědnou a přidáme cibuli. Opečeme a přidáme mouku, zarestujeme a přilijeme postupně ocet a sherry. Necháme odvařit a přidáme vývar. Znovu provaříme a dochutíme sójovou omáčkou, pepřeme a solí. Přidáme ještě nasekanou petrželku.

Květák nakrájíme na menší růžičky a společně s ostatními surovinami přivedeme k varu a necháme odstát cca 5 minut.

Na pánvičce rozpálíme olej a přidáme kýtu, kterou jsme rozřízli na menší kusy a řádně okořenili solí a pepřem. Pečeme podobně jako hovězí steak snad jen trošku kratší dobu: stačí 2 minuty po každé straně. Potom maso necháme odpočívat stejnou dobu na papírovém ubrousku. Nakrájíme na menší kousky a můžeme servírovat. Zároveň s masem opečeme dozlatova i hlívu. 

Maso dobře osolíme a jídlo servírujeme s bramborovou kaší (recept najdete třeba tady) a houbovou omáčkou. Nakonec přidáme i osušené růžičky květáku. Dobrou chuť! 

Like
Close
Close