Ořechová bábovka s čoko omáčkou

      Nedávno jsem zjistila, že banánová bábovka mý mamky je v top ten receptech našeho blogu. No, vlastně spíš v první trojici. Tak jsem si říkala, že byste možná ocenili ještě jednu bábovku, a to ořechovou. Tuhle děláme hlavně na chalupě, kde přezrálejch banánů moc není, ale zase tam máme spoustu vlašáků. Honza udělal ještě čokoládovou omáčku a napárovali jsme si k tomu panáčka whisky Glenmorangie Nectar d’Or. Ta dozrává v sudech Sauternes a je fakt lahodná! Taková víkendová alternativa odpoledního kafíčka. Haha.

      Na 1 menší bábovku:

      1 hrnek hladké mouky
      1/2 hrnku slunečnicového oleje
      1/2 hrnku mléka
      2 vejce (nebo 2 lžičky škrobu)
      kousek nasekané hořké čokolády
      3/4 hrnku moučkového cukru
      1 hrnek ořechů (nasekaných na kousky)
      1 prášek do pečiva

      Čoko omáčka ( 2o porcí)

      350 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
      425 g vody
      sůl
      2 lžíce medu

      Ze všeho nejdřív prosyjeme moučkový cukr. Smícháme suché ingredience, přidáme tekuté a vypracujeme hladké těsto. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu vymastíme a vysypeme moukou. Pečeme na 150 stupňů 45 minut a pak dalších 10 minut na 160 stupňů.

      Vodu přivedeme k varu a přelijeme přes čokoládu, trochu osolíme a přidáme med. Rozmixujeme do hladka ručním mixérem a dáme vychladit do lednice. Servírujeme s bábovkou.

      Recept vznikl ve spolupráci s Moët Hennessy.