Bramborové nočky s houbami a pórkem

225

Noky, nočky, gnocchi nebo chňochy. Říkejte si jim, jak chcete, my je prostě máme rádi! Za sebe bych řekla, že je to takové to typické „comfort food“, které potěší v každém čase. Obzvlášť, když se člověk chce vzpamatovat z povolební deziluze, nebo prostě nemá rád únor a nesnáší bláto. My bláto nesnášíme hodně, tak jsme se rozhodli strávit skoro celý měsíc na Srí Lance. A aby vám to nebylo líto, Honza si tentokrát k nočkům připravil i epesní chipsy ze šlupek, po kterých se můžu utlouct. Nic nesmí přijít nazmar! 

Na 4 porce budeme potřebovat:

750 g velkých brambor (použili jsme odrůdu marabel)
200 g semolinové mouky
2 lžíce bramborového škrobu
4 lžíce strouhaného parmezánu
4 lžíce olivového oleje
50 g pórku
100 g krémových žampiónu
100 g hlívy
1 stroužek česneku
2 lžíce hladké mouky
sušené lesní houby na houbový prach
petrželku na ozdobu

Brambory lehce propícháme jehličkou nebo nožem a pečeme i se slupkou na 170 stupňů zhruba 1 hodinu. Potom necháme zchladit, rozpůlíme a lžící vydlabeme vnitřek. Rozšťoucháme téměř dohladka, přidáme mouku, škrob, sůl, lžíci parmezánu, olivový olej a vytvarujeme hladké těsto. Necháme alespoň 10 minut odpočívat. Potom vytvarujeme dlouhé válečky a ty nakrájíme na menší kousky. Vaříme na páře 2-3 minuty.

Slupky z brambor posypeme moukou a smažíme na 170 stupňů dozlatova. Osušíme a osolíme.

Na lžíci olivového oleje zpěníme plátky česneku a přidáme najemno nakrájené houby a po chvilce i pórek. Osolíme a opepříme a restujeme zhruba 2 minuty než pórek změkne.

Prach z hub vyrobíme tak, že rozmixujeme dohladka lesní nasušené houby a ty potom přemístíme do sítka na čaj. Můžeme dále používat do houbových pokrmů nebo třeba do guláše.

Vše naklademe na talíř a ozdobíme petrželkou a parmezánem.

Like
Close
Close