Anne’s foodtruck: tortilla chilli con carne

175

Co mě nejvíc baví na gastronomii? Dost dlouho to bylo hlavně jídlo, což je jasný. Poslední dobou jsou to ale spíš příběhy všech těch odhodlaných lidí, co dělají od rána do večera práci, při který bych já zhebla (asi tak za tři hodiny). Protože je to baví, chtějí si splnit svůj sen a jsou odhodlaní tomu obětovat téměř cokoliv. Jedním z takových kulinářských hrdinů (nebo v tomto případě spíš hrdinek), je i naše kamarádka Anča.

Kromě toho, že má za sebou zkušenosti z londýnských kuchyní, pracovala s Honzou v Pavillonu, kde jsme se taky seznámily. Co vám budu povídat, vydržet ve výhradně mužském kolektivu vyžaduje vysoký stupeň odhodlání. Anča to tam nedávno pověsila na hřebík, koupila si vysloužilou německou sanitku a rozjela svůj vlastní foodtruck. Nebyla to sranda, protože legislativa těmhle restauracím na kolech není úplně nakloněná. Všechno si to můžete přečíst na jejím facebooku. My jí přejeme hodně štěstí a jsme rádi, že s námi podělila o recept na parádní tortillu s chilli con carne.

Budeme potřebovat:

Na chilli con carne

sádlo
150 g mletého hovězího masa (50% krk, 25% žebra, 25% pupek)
50 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, cibule)
2 stroužky česneku
30 g rajčatového pyré
15 g červených fazolí
20 ml červeného vína
50 ml hovězího vývaru
třtinový cukr
římský kmín
sůl, pepř
chilli
zázvor
čerstvý koriandr

Na karamelizovanou cibulku

sádlo
5 cibulí
červené víno
třtinový cukr
sůl

Na finální servis

pšeničnou tortillu
20 ml zakysané smetany
20 g karamelizované cibulky
1 list salátu lollo rosso a ledového salátu
1 rajče
1 červenou cibuli
120 g směsi chilli con carne
15 g čedaru

Ze všeho nejdříve si namočíme červené fazole, aby nabobtnaly, a nameleme hovčzí maso. Na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu opečeme na sádle. Přidáme nastrouhaný česnek a najemno nasekaný zázvor. Po rozvonění přidáme mleté maso a necháme zatáhnout. Zasypeme třtinovým cukrem, který nechame zkaramelizovat. Zalijeme červeným vínem a necháme odpařit. Přidáme rajčatové pyré, vývar a necháme zredukovat. Ochutíme římským kmínem, chilli, solí, pepřem a nakonec přisypeme čerstvý koriandr a uvařené fazole doměkka.

Na sádle si necháme pomalu osmažit cibulku dohněda. Zasypeme třtinovým cukrem, necháme zkaramelizovat a zalijeme červeným vínem, které necháme zredukovat. Nakonec přidáme sůl.

Vezmeme tortillu a opečeme ji z jedné strany  nasucho), potřeme zakysanou smetanou a poté karamelizovanou cibulkou. Rovnoměrně rozložíme omyté a osušené salátové listy. Dále na plátky nakrájené rajče a červenou cibuli. Přidáme směs chilli con carne a posypeme čedarem tak, aby se rozpustil. Zamotáme a opečeme ze všech stran. Dobrou chuť!

Like
Close
Close