Tagliatelle s rukolovým pestem, mandlemi a pečenou šunkou

37

No jo, už nám ta Itálie trochu chybí, tak jsme se rozhodli, že si uděláme aspoň domácí těstoviny. Pesto jsme tentokrát nedělali z bazalky, ale z rukoly a povedlo se, vznikl z toho parádní letní recept. 

Na 2 porce budeme potřebovat:

200 g semolinové mouky
2 vejce
1 lžíce olivového oleje
2-3 lžíce vody

Pesto:

200 g rukoly
1 stroužky česneku
40 g strouhaného parmezánu
30 g plátkových mandlí
50 ml olivového oleje

100 g pečené šunky Schneider Selection
30 g plátkových mandlí
sůl

Těsto připravíme smícháním 2 vajec, olivového oleje a mouky. Je důležité ho osolit –  lépe se aktivuje lepek v mouce a těsto je pak mnohem elastičtější. Zabalíme do potravinové fólie a necháme 20 minut odpočívat. Není nutné ho dávat do lednice, naopak – těsto by ztvrdlo a bylo by těžší s ním pracovat.. Vaříme v osolené vodě.

Pesto vyrobíme rozmixováním rukoly, stroužku česneku, parmezánu a olivového oleje. Osolíme.

Šunku nakrájíme na proužky a opečeme na trošce olivového oleje dozlatova. Mandle opražíme na sucho na pánvi a ihned osolíme. Nakonec v míse smícháme trochu vody, ve které se těstoviny vařily, 4 lžíce pesta a těstoviny. Předáme na talíř. Nahoru naskládáme šunku, mandle a čerstvou rukolu.

Tohle pesto je celkem hořké, zaleží na tom, jakou máte rukolu. Jestliže chcete hořkost trochu zjemnit, můžete trochu rukoly nahradit bazalkou nebo petrželí či nahradit olej například řepkovým. Na druhou stranu sladkost mandlí a masitost šunky krásně doplní chuť pesta. Dobrou chuť!!

Recept jsme vytvořili ve spolupráci se společností Schneider a webem jaknavelkeveci.cz. 

Like
Close
Close