Spaghetti s hřiby, rajčaty a bottargou

118

Domácí těstoviny s čerstvými hřiby jsou naprostá delikatesa. My jsme je ozvláštnili bottargou z cípala, kterou jsme najemno nastrouhali na hotový pokrm. Bottarga jsou vlastně bohatě nasolené sušené jikry: přivezli jsme ji ze Sardinie, kde se s ní setkáte velmi často. Ovšem chuť je to velmi specifická a ne každý ji ocení.

Na 2 porce budeme potřebovat:

200 g semolinové mouky
1 lžíci olivového oleje
2 vejce
sůl
kousek bottargy
50 g čerstvých hřibů
3 rajčata
5 lístků šalvěje
bazalku
50 g másla
20 g nastrouhaného parmezánu

Nejdříve si připravíme těsto. Jednoduše smícháme semolinu, 1 lžíci olivového oleje, sůl a vejce. Vypracujeme těsto a necháme lepek působit zhruba 20 minut. Těsto bude pak pružnější. Strojkem na těstoviny vytvarujeme potřebný tvar a prosypeme hrubou moukou. Je třeba řádně osolit, lépe se s ním pak pracuje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hřiby očistíme, nakrájíme na větší kusy a orestujeme na másle, my jsme použili České Ghíčko, které je prostě super (hlavně na řízky). Přepuštěné máslo si samozřejmě můžete vyrobit sami, ale pokud jste leniví, tohle je dobrá alternativa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Houby osolíme a opepříme, přidáme nakrájenou šalvěj a nakonec na kusy nakrájená rajčata, ideálně zbavená semínek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Těstoviny vaříme v osolené vodě a trošku vody použijeme na vytvoření emulze v pánvičce s houbami. Zahustíme kouskem čerstvého másla a přidáme nastrouhaný parmezán. Naservírujeme na talíř, zastrouháme bottargou a posypeme bazalkou. Dobrou chuť!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Talíř je od pana Fišera 🙂

Like
Close
Close