Rizoto s chobotnicí

164

Chobotnice je u nás taková velikonoční tradice. Oba dva ji mame rádi: třeba v těstovinách, grilovanou, v salátu s bramborami nebo jako rizoto. Rizoto je ideální, protože spotřebujeme i vývar, ve kterém se vaří. Vše se zužitkuje!

Na 4 porce budeme potřebovat:

500 g rýže arborio (carnaroli nebo vialone nano)
1 dcl suchého bílého vína
100 g másla
1 citrón
1 cuketu
2 lžíce nasekaných bylinek (my jsme měli zbytek divokého česneku)
Na vaření chobotnice:
1 mrkev
1 cibuli
1 petržel
2 dcl bílého vína
1 dcl vody
1 lžičku koriandrových semínek
1 lžičku fenyklových semínek
2 kg chobotnice ( ta bude stačit na 6-8 porcí)

Nejprve si uvaříme chobotnici. Zeleninu nakrájíme nahrubo a opečeme na olivovém oleji zhruba 3 minuty. Podlijeme vínem a přidáme koření. Chobotnici můžeme předtím spařit, aby se nekroutila a nelepila dohromady, ale není to nutné.

Přidáme vodu a vaříme doměkka zhruba hodinu až 90 minut. Je dobré ji často otáčet a kontrolovat, jestli je v hrnci dostatek vody. Na druhou stranu, ale není potřeba, aby byla celá ponořená ve vodě, stačí, když se bude vařit spíš na páře. Sama totiž pustí vodu a nakonec ztratí víc než polovinu svojí hmotnosti. Nesolíme, chobotnice bývá často hodně slaná.

Rýži opečeme na trošce másla a oleje dokud nezačne vonět. Přidáme víno a necháme vyvařit alkohol. Postupně přiléváme přecezený (teplý) vývar z chobotnice a často mícháme. Můžeme podlívat ještě teplou vodou. Jde nám o krémovou konzistenci. Po zhruba 12 minutách přidáme cuketu, kterou jsme si předem nakrájeli na kostičky. Nakonec přidáme máslo, bylinky a nakrájenou hlavu z chobotnice. Dochutíme citrónem a servírujeme s opečenými chapadly. Dobrou chuť!

Like
Close
Close