Kopřivová polévka

75

Poslední dobou mě hodně baví využívat suroviny, co rostou všude kolem. Kopřivy patří mezi ty nejznámější. Pro milovníky dokonalého pažitu je to horor, pro nás je to příležitost zkusit z nich něco uvařit. Zkuste to taky, stojí to pár korun a výsledek je mnohem lepší, než byste možná čekali!

Na 6 porcí budeme potřebovat:

3 hrsti natrhaných kopřiv (sbírejte radši nižší, menší kousky, né ty dvoumetrové)
1 cibuli
1 brambor
2 stroužky česneku
750 ml vývaru (kuřecího, zeleninového)
80 g másla
1 dcl bílého vína
sůl
olivový olej
100 g sýru (my jsme použili krémový sýr labneh, hodí se i lučina, balkán, feta nebo nějaký kozí/ovčí sýr)

Kopřivy spaříme v horké vodě. Nezabere to déle než 30 sekund. Přesuneme do ledové vody a vychladíme. Lehce vyždímáme a překrájíme nahrubo.

Na trošce oleje a polovině másla osmahneme nakrájenou cibuli a osolíme. Po 3 minutách přidáme nakrájený česnek a zarestujeme. Přidáme nakrájenou bramboru a podlijeme vínem. Necháme vyvařit alkohol a přilijeme vývar. Vaříme zhruba 15 minut, dokud brambory nejsou měkké.

Potom přidáme kopřivy a přivedeme k varu. Vaříme asi minutu a průběžně mícháme.

Dosolíme, zjemníme máslem a rozmixujeme dohladka.

Nakonec dochutíme dle potřeby a zkontrolujeme konzistenci. Můžeme přilít trochu vývaru anebo třeba mléko. Servírujeme se sýrem a jedlým kvítím. Dobrou chuť!

Like
Close
Close