Podzimní salát s marinovanou řepou, šalotkou a fetou

59

Pamatujete si ještě ten řepný salát ze školní jídelny? Tímhle receptem jsme se s tím traumatem vyrovnali. V Honzově provedení je neuvěřitelně chutná a během nadcházející řepné sezóny byste tuhle variantu rozhodně měli zkusit. Konec keců, jdeme vařit! 🙂

Na 4 porce budeme potřebovat:

2 větší červené řepy
2 větší žluté řepy
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce javorového sirupu
sůl
1/2 lžičky dijonské hořčice
1 lžíci bzeneckého vinného octa z červeného vína

2 šalotky
1 lžíci olivového oleje
1/2 lžičky hnědého cukru
2 lžíce bzeneckého vinného octa z červeného vína
sůl
2 větvičky máty
80 g fety
salátové lístky na ozdobu
citrónovou kůru

Řepu omyjeme a rozkrojíme na čtvrtiny. Vložíme do zapékací misky, osolíme, pokapeme olivovým olejem a javorovým sirupem. Pečeme přikryté alobalem na 170 stupňů asi hodinu a půl. Po upečení odklopíme a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Řepu oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zbylý výpek smícháme s dijonskou hořčicí, octem a dosolíme. Smícháme s řepou a namarinujeme. Podle chutí osolíme nebo přidáme i ocet.

Šalotku rozkrojíme na čtvrtiny a smícháme se solí, cukrem, olejem a octem. Promícháme a přemístíme do vhodné nádoby k vaření v mikrovlnce. Doba vaření je cca 1,5 minuty na plný výkon. Necháme vychladit a dochutíme, je lepší, aby šalotka byla spíše kyselá, řepa bude mít totiž sladký charakter. Nakrájíme na menší kousky.

Fetu nakrájíme na kostičky a můžeme servírovat. Vše naklademe na talíř a navrch přidáme natrhanou mátu a zastrouhneme citrónovou kůrou. Dobrou chuť!

Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckou octárnou.

Like
Close
Close