Filátko ze pstruha s topinambury, kapustou a bonito

218

Tenhle recept je popravdě spíš improvizace, ale když jsem v tržnici viděl nádherné velké kapusty, nemohl jsem odolat a musel je koupit. Tchán dovezl ze sádek pstruhy a žena koupila obří topinambury. Prostě jsem to musel dát dohromady. A vyšlo to tak, že jsme se olizovali celý večer! Když se takhle občas zadaří, je to skvělý! 

Na 4 porce budeme potřebovat: 

2 pstruhy
400 g topinamburů
500 g kapusty
150 g másla
300 g mléka

Omáčka z kostí

1/2 cibule
1/2 stonku řapíkatého celeru
3 cm pórku
0,5 dcl bílého vína
3 dcl voda
trochu vloček bonito (seženeme v asijských obchodech)
1 lžíci sójovky
1 lžíci ústřicové omáčky
sůl, pepř, olivový olej, citrónovou šťávu

Nejdříve si vykostíme pstruhy. Malé kousky není třeba škrábat, šupiny se krásně vypečou a můžeme je normálně sníst, jde jen o to aby kůže byla vykřupaná. Jestli je ale přesto chcete sundat, ideální na tuhle práci je drátěnka.

Kosti pořádně propláchneme, odstraníme žábry. Zeleninu na vývar nakrájíme najemno a zpěníme na trošce olivového oleje. Přidáme oprané kosti, zalijeme vínem a necháme odvařit alkohol. Potom přidáme vodu a vaříme cca 20 minut. Necháme dalších dvacet minut stát. Přecedíme a svaříme na hustotu omáčky, nakonec přidáme sójovou a ústřicovou omáčku. Dochutíme.

Jeden topinambur nakrájíme natenko, můžeme použít mandolínu anebo velmi ostrý nůž. Vysmažíme v oleji dozlatova. Ihned osušíme a osolíme. Zbytek topinamburů nakrájíme na kostičky a zpěníme na polovině másla. Restujeme zhruba 5 minut a potom zalijeme mlékem. Časem přilíváme vodu tak, aby při vaření byly neustále ponořené. Po zhruba 15 minutách osolíme, přidáme zbytek másla a rozmixujeme dohladka.

Kapustu rozdělíme na plátky a nakrájíme natenko.Povaříme v osolené vodě a smícháme s troškou hotového pyré. Část lístků pouze zblanšírujeme v horké vodě a necháme okapat. Lepší je vychladit v ledové vodě. Vykrájíme různé kousky a použijeme na ozdobu.

Rybu řádně osolíme a pečeme zprudka kůží dolů, dokud není úplně hotová na jedné straně. Bohatě pokapeme citrónem a můžeme servírovat.

Ozdobíme kapustou, chipsy a vločkami bonito.Dobrou chuť!

Like
Close
Close