Španělský ptáček

201

Ptáčci prostě k české kuchyni patří a my ho tedy nemohli vynechat! Je to jídlo, co ve mě vyvolává vzpomínku na babičku: byla to jedna z mála věcí, co vařila, takže když jsme přišli na návštěvu, byl buď guláš nebo ptáčci. Můj táta na nich vlastně vyrostl, ale miluje je dodnes. Honza je udělal klasicky s rýží a zahustil je bezlepkovou jíškou (jen bacha na to, že bezlepková mouka má trochu jiný vlastnosti, takže víc kejdovatí). Vy klidně použijte klasickou mouku, jen jsme chtěli udělat variantu i pro bezlepkáře.

Na 4 ptáčky budeme potřebovat: 

800 g zadního hovězího (my jsme použili falešnou svíčkovou, to taky jde)
2 vejce
2 okurky
1 buřta
120 g slaniny
3 cibule
3 lžíce dijonské hořčice
6 lžic plnotučné hořčice
1,2 l vývaru (v mrazáku máme vždycky rezervní kuřecí)
40 g bezlepkové mouky
40 g másla
100 ml láku z okurek
sůl, pepř, olej

Maso si rozklepeme na tenký plátek. Důležité je uříznout ho na správnou tloušťku, když bude moc tlusté špatně se s ním bude pracovat. Díry nejsou nic moc a taky nesmíme masem šetřit. Správný ptáček má mít víc určitě než 150 g masa. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí (smícháme oba druhy dohromady). Přidáme buřta, okurku, kousek slaniny, cibuli a půlku vařeného vajíčka. Potom maso zabalíme a převážeme provázkem. Dají se použít i malé grilovací jehličky.

V rendlíku si zpěníme nakrájenou cibuli a zbytek slaniny. Když začne cibule zlátnout přidáme znovu okořeněné maso a opečeme. Přidáme zbytek hořčice a vývar. Dusíme pod pokličkou zhruba 2 hodiny (v tlakovém hrnci zhruba hodinu). Poté maso vyndáme a necháme ho chvilku vystydnout. Sundáme provázek a překrojíme napůl. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem, zahustíme máslovou jíškou (zahřejeme stejné množství mouky a másla), provaříme, pořádně rozmícháme a dochutíme lákem. Podáváme s rýží. Dobrou chuť!

Like
Close
Close