Španělský ptáček

      Ptáčci prostě k české kuchyni patří a my ho tedy nemohli vynechat! Je to jídlo, co ve mě vyvolává vzpomínku na babičku: byla to jedna z mála věcí, co vařila, takže když jsme přišli na návštěvu, byl buď guláš nebo ptáčci. Můj táta na nich vlastně vyrostl, ale miluje je dodnes. Honza je udělal klasicky s rýží a zahustil je bezlepkovou jíškou (jen bacha na to, že bezlepková mouka má trochu jiný vlastnosti, takže víc kejdovatí). Vy klidně použijte klasickou mouku, jen jsme chtěli udělat variantu i pro bezlepkáře.

      Na 4 ptáčky budeme potřebovat: 

      800 g zadního hovězího (my jsme použili falešnou svíčkovou, to taky jde)
      2 vejce
      2 okurky
      1 buřta
      120 g slaniny
      3 cibule
      3 lžíce dijonské hořčice
      6 lžic plnotučné hořčice
      1,2 l vývaru (v mrazáku máme vždycky rezervní kuřecí)
      40 g bezlepkové mouky
      40 g másla
      100 ml láku z okurek
      sůl, pepř, olej

      Maso si rozklepeme na tenký plátek. Důležité je uříznout ho na správnou tloušťku, když bude moc tlusté špatně se s ním bude pracovat. Díry nejsou nic moc a taky nesmíme masem šetřit. Správný ptáček má mít víc určitě než 150 g masa. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí (smícháme oba druhy dohromady). Přidáme buřta, okurku, kousek slaniny, cibuli a půlku vařeného vajíčka. Potom maso zabalíme a převážeme provázkem. Dají se použít i malé grilovací jehličky.

      V rendlíku si zpěníme nakrájenou cibuli a zbytek slaniny. Když začne cibule zlátnout přidáme znovu okořeněné maso a opečeme. Přidáme zbytek hořčice a vývar. Dusíme pod pokličkou zhruba 2 hodiny (v tlakovém hrnci zhruba hodinu). Poté maso vyndáme a necháme ho chvilku vystydnout. Sundáme provázek a překrojíme napůl. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem, zahustíme máslovou jíškou (zahřejeme stejné množství mouky a másla), provaříme, pořádně rozmícháme a dochutíme lákem. Podáváme s rýží. Dobrou chuť!