Piccalilli z cukety a květáku

83

Pokud už máte dost tradičních nakládaček, možná by se vám mohl líbit tenhle britský twist na asijskou nakládanou zeleninu. Piccalilli má tradičně žlutou barvu (díky kurkumě) a obsahuje hlavně květák. My jsme upřednostnili žluté cukety, kterých teď máme fakt hodně, ale můžete experimentovat i s vašimi přebytky výpěstků.

Na 4 sklenice budeme potřebovat:

1,2 kg cuket
0,2kg květáku
1 svazek jarní cibulky
50 g soli

Na omáčku

300 ml vody
300 g cukru
300 g bzeneckého kvasného octa na zavařování
2 čajové lžičky kurkumy
2 čajové lžičky hořčičného semínka
2 čajové lžičky bramborového škrobu
1 čajovou lžičku mletého zázvoru
2 špetky mletého chilli
trošku soli

Cukety nakrájíme na kostičky (cca 1 cm velké). Květák rozkrájíme na menší kousky, anebo ho můžeme nastrouhat nahrubo. Jarní cibulku nakrájíme na tenké plátky a vše nasolíme a promícháme. Necháme odležet alespoň 1 hodinu a občas promícháme. Můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi (nebo tu, co potřebujete uchovat a zakonzervovat). My máme prostě letos moc cuket.

Ostatní suroviny smícháme dohromady za studena a přivedeme k varu. Směs často mícháme protože se škrobem se dost přichytává. Vaříme do zhoustnutí.

Zeleninu potom propláchneme vodou ve velké nádobě a vycedíme. Přidáme do omáčky a přivedeme k varu. Vaříme pomalu 5 minut a často mícháme. Dosolíme celou směs podle chuti a přelijeme do předem sterilovaných sklenic. Zavaříme zhruba 25 minut podle velikosti sklenic.

Je to vynikající příloha k pečenému masu nebo aromatičtějším sýrům. Dobrou chuť!

Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckou octárnou. 

Like
Close
Close