Křenová omáčka

41

Co vy a křen, máte ho rádi? Do české kuchyně prostě patří, tak jsme si řekli, že zkusíme udělat křenkové video. Jeho zrod nebyl úplně jednoduchý, protože jsme původně chtěli přidat i recept na knedlík..ten se ale moc nepovedl, tak třeba příště? Nicméně samotná omáčka slavila u příbuzenstva úspěch, a to jsme díky tomu, že máme v rodině kuchaře, opravdu zmlsaní. To je vůbec věc, která má hodně výhod i nevýhod. Ale o tom zase příště!

Na 4 porce budeme potřebovat:

600 g uzené vepřové plece
3 cibule
800 ml vývaru (my používáme většinou kuřecí)
300 ml mléka
150 ml smetany
3 lžíce cukru
2 lžíce bzeneckého kvasného lihového octa
150 g strouhaného křenu
sůl, pepř
1 lžíci másla
1 lžíci oleje
divoké koření (bobkový list, pepř, nové koření)

Cibuli nakrájíme nahrubo a zpěníme na trošce másla s olejem. Posolíme. Restujeme zhruba 2 minuty a přidáme cukr, potom přidáme ocet a necháme vyvařit. Přilijeme vývar, maso a necháme cca hodinu dusit. Můžeme přidat i divoké koření.

Maso vyndáme a svaříme vývar asi na polovinu, přidáme mléko, smetanu a křen. Osolíme a rozmixujeme dohladka. Dochutíme dle potřeby, občas je třeba přidat více cukru, soli anebo i trošku octa.

Maso nakrájíme a opečeme na trošce oleje a servírujeme s knedlíkem a trochou čerstvě strouhaného křenu. Dobrou chuť!

Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckou octárnou.

Like
Close
Close