Mac and Cheese

201

Zapečené těstoviny, to je věc, které já osobně nejsem schopná odolat. A obzvlášť, když obsahují 4 druhy sýru: tahle královská verze je inspirovaná receptem Anthonyho Bourdaina z jeho kuchařsky Appetites. Dávat do mac and cheese drahé sýry se může zdát trochu neuvážené, ale fakt nebudete litovat.

Na 4 porce budeme potřebovat:

500 g kolínek
5 lžic másla
5 lžic hladké mouky
3 dcl mléka
1 lžičku kari koření
1 lžičku chilli
1 lžičku worčestru
4 druhy sýru, vždy po hrsti (ideálně parmezán, gouda / čedar, mozzarella nebo nějaký sýr švýcarského typu)
50 g šunkového salámu nakrájeného na kostičky (nebo třeba slaniny)
2 lžičky soli nebo více podle chuti
trochu čerstvě namletého pepře

Kolínka uvaříme podle instrukcí na obalu al dente, zcedíme a necháme stranou. Ve stejném (stále teplém) hrnci rozpouštíme máslo dokud nezačne pěnit. Přidáme mouku a mícháme asi dvě minuty, dokud nemá směs zlatavou barvu. Přilijeme mléko a vytrvale mícháme, aby v bešamelu nebyly cucky. Necháme provařit, ztlumíme a počkáme než tekutina zhoustne.

Přidáme koření i worčestr, nastrouhaný sýr (trochu parmezánu si necháme navrch). Sýr necháme rozpustit a pak přidáme šunkový salám na kostičky. Vmícháme uvařená kolínka, dosolíme a opepříme.

Celou směs přesuneme do zapékací nádoby, posypeme parmezánem a pečeme v troubě při 190 stupních asi 20 minut (dokud nezačne sýr bublat). Podáváme s čerstvou zeleninou: např. cuketou zakáplou octem a olivovým olejem. Dobrou chuť!

Like
Close
Close