Pečený halibut, podmáslí, asijská zelenina a shitake

48

Ryba by se na talíři měla objevit alespoň jednou týdně. Poslední dobou se nám to moc nedařilo, díky svatebním přípravám a stěhování jsme se spíš stravovali u doktora KFC 🙂 Teď to ale máme úspěšně za sebou, tak si můžeme trošku oddychnout a začít se o sebe znovu starat. A navíc: kousek od domu je naše oblíbená Holešovická tržnice. 

Na 2 porce budeme potřebovat:

300 g halibuta bez kůže
60 ml kysaného podmáslí
1 limetu
1 g xantanu
3 čerstvé houby shitake
200 g asijské zeleniny (mungo klíčky, nějaký salát nebo špenát, mangold, koriandr)
1 žlutou mrkev
sůl, pepř

Nejdříve si připravíme dresink z podmáslí. Do podmáslí rozmixujeme limetovou šťávu a xantan. Ten vše krásně zastudena zahustí a bude to skvělý doplněk k rybě.

Halibut je veliká placatá ryba, která je hodně podobná platýsovi, ale může mít klidně 2 metry. Zespoda je bílá a navrchu tmavá. Je to velmi masitá ryba, ideální na pečení, velmi chutná a zároveň oblíbená i drahá. Rybu osolíme a vložíme na rozpálenou teflonovou pánev s trochou olivového oleje a necháme opéct. Poté vložíme do trouby na zhruba 3-4 minuty na 180 stupňů: jde o tloušťku ryby. Čím větší, tím delší čas.

Houby nakrájíme na menší kusy, noha je velmi houževnatá, tu nepoužíváme, a opečeme s kouskem másla. Přidáme nahrubo nakrájený salát a jen lehce zpotíme.

Můžeme servírovat! Ryba by v tomto receptu měla hrát hlavní roli, přílohu jsme tedy zvolili zeleninovou a na dochucení kyselejší dresink.

Nakonec dozdobíme koriandrem, klíčky a proužky syrové mrkve. Dobrou chuť!

Like
Close
Close