Kaviár z jesetera sibiřského a domácí bliny

623

Pravý kaviár není zrovna ingredience, co si doma dáte každý den. Tenhle recept vznikl po exkurzi u pana Klečky, který kousek od Vídně pěstuje jesetery, ukázal nám, jak se kaviár zpracovává a byl tak hodný, že nám poskytl i nějaký ten vzorek. Zatímco jednu plechovku plánujeme sníst jen tak (protože ke kaviáru žádnou přílohu nepotřebujete), k té druhé jsem připravil domácí bliny. A výsledek byl více než uspokojivý! 

Na 2 porce budeme potřebovat:

120 g hladké mouky (měla by být pohanková)
120 g pohankové mouky
260 g mléka
10 g čerstvých kvasnic
200 g másla
4 žloutky
3 bílky
5 g mořské soli
5 g cukru

Na dokončení:

10 g kopru
2 celá vejce
1 banánovou šalotku
100 g crème fraîche  (nebo Gervais)
30 g kaviáru malosol „Klečka“

V ohřátém mléce rozpustíme máslo tak, aby bylo pouze vlažné. Přidáme kvasnice a rozmícháme. Kvasnicím pak necháme trochu času, aby se zaktivovaly. Vložíme žloutky, znovu rozmícháme a přidáme zbytek suchých ingrediencí. 

Jestliže si chcete těsto pouze předpřipravit, udělejte to až do této fáze. Vydrží vám pak cca týden.

Bílky vyšleháme do tuha a pomalu je zamícháme do těsta. Je lepší to dělat postupně. Potom už můžeme pomalu smažit na středně horké pánvi do zlatova. Bliny jednou otočíme a po usmažení osušíme na utěrce.

Nakonec uvaříme 2 vejce na tvrdo. Já to dělám tak, že uvařím v hrnci vodu, vložím do ní vajíčka, přikryju pokličkou a hrnec odstavím ze sporáku. Na měkko budou za 6 minut, na tvrdo přibližně za 8.

Po uvaření vejce oloupeme a rozdělíme na žloutek a bílek: obojí nastrouháme na jemno. Šalotku nakrájíme na jemno, kopr posekáme, otevřeme plechovku s kaviárem a pak už je jen na vás, jak budete tuhle parádu konzumovat. Dobrou chuť! 

Like
Close
Close