Kalamáry s černou rýží Venere, brokolice a řepné lístky

255

U nás doma jsou mořské plody dost oblíbené, to už jste si určitě všimli, a chobotnice s kalamáry u Edity absolutně vedou. S kalamáry je to ale ošemetné – čerstvost je zásadní a opravdu rychle se kazí. Právě proto není v ČR moc restaurací, které by je měly na lístku. Tohle jídlo nás oba nadchlo, tak snad se zalíbí i vám!

Na 2 porce budeme potřebovat:

400 g kalamárů
100 g černé rýže Venere
300 ml kuřecího vývaru
50 g brokolice (i s košťálem)
20 lístků červené řepy
1 citrón
100 g hladké mouky
olej na fritování
30 g másla
sůl, pepř

Kalamáry je potřeba nejprve pořádně očistit. Nejdříve vytáhneme chapadla s hlavou z těla. Tělo musíme pořádně propláchnout studenou vodou, odstranit všechny nečistoty (aby nám mezi zuby nechroupal písek) a vytáhnout pružnou kost – vypadá trochu jako plastová. Pokud jde o druhou část, stačí těsně pod očima odříznout chapadla a zbytek je celkem k ničemu – maximálně tak na vývar. Často je třeba ještě odstranit zub, podobně jako u chobotnice.

Kalamáry osušíme a nakrájíme na kroužky, chapadla necháme v kuse. Kroužky obalíme v mouce, kterou jsme předem pořádně osolili i opepřili, a smažíme v oleji na 180 stupňů cca 2 minuty.

Rýži vaříme v mírně osoleném vývaru dokud nezměkne, což trvá 20-25 minut podle rychlosti varu. Nakonec přidáme máslo a dochutíme solí. Je lepší, aby byla ještě trošku tvrdší než naopak. Je výborná na krevní oběh, tlak a hlavně skvěle chutná!

Stonek z brokolice oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Růžičky brokolice jsem lehce pokapal olivovým olejem, osolil a dal na 1 minutu do mikrovlnky. Nebo ji můžeme zblanšírovat.

Nezbývá než servírovat! Bohatě pokapeme citrónovou šťávou, nastrouháme citrónovou kůru a dozdobíme lístky červené řepy. Dobrou chuť!

Like
Close
Close