Dýňové kari s basmati rýží a limetovým jogurtem

48

Letos jsme na kompostu vypěstovali poměrně hodně zelených i klasických dýní hokkaido, takže samozřejmě vyvstala otázka, co s tou úrodou budeme dělat. Recept na dýňovou polévku už jsme tu měli (najdete ho tady i s videem), takže Honza přišel s tímhle improvizovaným kari. A protože dopadlo skvěle, podělíme se o něj i s vámi. Kuře samozřejmě můžete vynechat a zvolit komplet vege verzi.

Na 4 porce budeme potřebovat:

1 dýni hokkaido (my jsme měli zelenou)
2 lžíce červené kari pasty ( nebo prostě té, co máte doma)
2 lžíce červeného vinného octa
3 čerstvá rajčata
250 ml kokosového mléka
250 ml vývaru (kuřecí nebo vege)
2 kuřecí stehna (nakrájíme na kousky)
2 lžíce medu
sůl, pepř, olej
1 bílý jogurt
1 limetku

Dýni nakrájíme na kousky a dáme stranou. Do pekáčku dáme polovinu kari pasty, sůl, ocet a 2 lžíce oleje, rozmícháme a obalíme ve směsi kostky dýně. Pečeme na 180 stupňů, dokud dýně nezměkne (trvá to zhruba 20 minut). 

V hrnci si rozpálíme olej a vložíme kousky kuřete, které jsme předem si osolili a opepřili. Přidáme zbytek pasty a zarestujeme. Přidáme nasekaná rajčata, vývar a kokosové mléko. Přidáme dýni a necháme provařit. Přidáme med a dochutíme solí a pepřem. Dýně kari krásně zahustí.

Do jogurtu rozmícháme kůru a šťávu z limety. Lehce nakapeme na kari a servírujeme s basmati rýží. Dobrou chuť! 

Like
Close
Close