Dýňové kari s basmati rýží a limetovým jogurtem

      Letos jsme na kompostu vypěstovali poměrně hodně zelených i klasických dýní hokkaido, takže samozřejmě vyvstala otázka, co s tou úrodou budeme dělat. Recept na dýňovou polévku už jsme tu měli (najdete ho tady i s videem), takže Honza přišel s tímhle improvizovaným kari. A protože dopadlo skvěle, podělíme se o něj i s vámi. Kuře samozřejmě můžete vynechat a zvolit komplet vege verzi.

      Na 4 porce budeme potřebovat:

      1 dýni hokkaido (my jsme měli zelenou)
      2 lžíce červené kari pasty ( nebo prostě té, co máte doma)
      2 lžíce červeného vinného octa
      3 čerstvá rajčata
      250 ml kokosového mléka
      250 ml vývaru (kuřecí nebo vege)
      2 kuřecí stehna (nakrájíme na kousky)
      2 lžíce medu
      sůl, pepř, olej
      1 bílý jogurt
      1 limetku

      Dýni nakrájíme na kousky a dáme stranou. Do pekáčku dáme polovinu kari pasty, sůl, ocet a 2 lžíce oleje, rozmícháme a obalíme ve směsi kostky dýně. Pečeme na 180 stupňů, dokud dýně nezměkne (trvá to zhruba 20 minut). 

      V hrnci si rozpálíme olej a vložíme kousky kuřete, které jsme předem si osolili a opepřili. Přidáme zbytek pasty a zarestujeme. Přidáme nasekaná rajčata, vývar a kokosové mléko. Přidáme dýni a necháme provařit. Přidáme med a dochutíme solí a pepřem. Dýně kari krásně zahustí.

      Do jogurtu rozmícháme kůru a šťávu z limety. Lehce nakapeme na kari a servírujeme s basmati rýží. Dobrou chuť!