Okurková sezóna je v plném proudu a my pro vás máme recept na nakladačky Honzovy mamky, který jsou naprosto úžasný!
Na nálev budeme potřebovat:
3 l vody
1 l 8% bzeneckého octa
280 g cukru
120 g soli
30 tablet sacharinu (můžeme nahradit 150 g cukru, celkem tedy použijeme 430 g)
3 bobkové listy
3 cm celé skořice
1 lžíci hořčičného semínka
1/2 lžíce nového koření
1/2 lžíce celého pepře
1/2 lžíce hřebíčkuDále:
okurky vhodné na nakládání
mrkev
cibuli
česnek, křen, chilli (volitelně)
Všechny suroviny na nálev dáme do hrnce a vaříme asi 9 minut. Nálev necháme vychladnout.
Okurky pečlivě očistíme a můžeme i seřadit podle velikosti, abychom měli v každé sklenici podobně velké okurky. Na dno sklenic dáme nakrájenou mrkev, cibuli a případně i další suroviny (my jsme třeba navrch přidali čerstvé chilli). Poté přidáme okurky, zalijeme nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 80 stupních. Dobrou chuť!