Kylie Kwong: Simple Chinese Cooking
Tentokrát jsem si pro test vybrala Simple Chinese Cooking od Kylie Kwong. V našich končinách moc známá není, ale my si ji oblíbili v australském Masterchefovi, kde jako hostující šéfkuchařka vždycky vytvoří nějakou neskutečně vypadající pecku. Kromě svého vlastního podniku v Sydney se hojně objevuje v australské televizi a samozřejmě vydává kuchařky.
Pointa Simple Chinese Cooking je dle Kylie jednoduchá: demystifikovat čínskou kuchyni a dát lidem návod, jak si uvařit jednoduché a skvělé čínské pokrmy ze surovin, které seženete v každém supermarketu. Mohu jen dodat, že ani v českém prostředí není těžké suroviny sehnat a v knize se opravdu neobjevují žádné špeky, které byste museli složitě shánět (jak tomu bylo např. u 101 Easy Asian recipes).
U většiny receptů si vystačíte s velkou pánví (nebo ideálně wokem) a kombinací sezamového oleje, ústřicovky, rýžového vína, sójovky, cukru a zázvoru. Jak Kylie sama říká, čínská kuchyně je hlavně o přípravě, samotné vaření je pak otázka několika minut. V praxi to vypadá tak, že si všechno nakrájíte a pak jenom házíte do woku.
Recepty jsou rozčleněné do 14 kapitol. Zajímavá je kapitola o vývarech, podle které si můžete udělat vývar trošku jinak než jsme u nás zvyklí: zásadní roli tu hraje zázvor. Dále jsou tu polévky, hovězí, vepřové, kuře, kachna, mořské plody, vejce, tofu ale i saláty, pokrmy z rýže nebo nakládačky. Bezva je, že na konci knížky jsou různé návrhy na menu dle počtu lidí, takže podle téhle kuchařky můžete uvařit kompletní hostinu pro celou rodinu i bandu kamarádů.
Jak mi ale šlo samotné vaření? Musím přiznat, že jsem se na knížku dost těšila a očekávání byla vysoká. Bohužel ale musím konstatovat, že se úplně nenaplnila. U prvních dvou receptů (mámino kuřecí stir-fry a hovězí s ústřicovkou) jsem zjistila, že míry dochucení jsou docela mimo. U kila masa vám fakt dvě lžičky sójovky nepomůžou. Třetímu receptu zase chyběl balanc: kuřecí se zázvorem a medem bylo šíleně sladké. Jakmile ale pochopíte, že míry v receptech musíte fakt brát jenom jako inspiraci a dochucení musíte vzít do svých rukou, celkem to jde. Možná jsem ale měla jen smůlu.
Po celkem neúspěšném rozjezdu, kdy už nám výše popsané chuťové kombo lezlo krkem a Honza navrhoval, že měsíční projekt předem ukončíme, protože už nemůže sójovku ani vidět, přišlo příjemné překvapení. Vrhli jsme se na polévku s krevetovými wontony a ta byla opravdu boží. Návod na vytvoření wontonů jsme z černobílých fotek nepochopili, tak jsme si to udělali trochu po svém.
Největší úspěch měl poslední recept, a to tofu s vepřovým a chilli. Tady už jsem ale trochu podváděla: přidala jsem pak choi a udon nudle. Poměry v dochucení jsem se už téměř neřídila.
Tentokrát to tedy úplně nevyšlo. Simple Chinese Cooking vám určitě ukáže, jakým směrem se čínská kuchyně ubírá a pokud jste úplní začátečníci a vaření vám nic neříká, asi budete schopni podle Kylie nějaký z receptů uvařit s uspokojivým výsledkem. Jestli ale chcete do kuchyně Číny proniknout trochu více, rozhodně vám tuhle knihu nedoporučuji. Pravděpodobně budete zklamaní. A jak to dopadlo u nás? Po asijském měsíci jsme si s chutí vychutnali králičí řízek s bramborami.
Na druhou stranu ale musím uznat, že zatím má můj projekt hlavně pozitiva. Přispívá k dobré atmosféře u nás doma (víte, že kuchaři chodí většinou domů hladoví?) a taky k mému osobnímu rozvoji. Naučila jsem se domácí těstoviny, vyrobila pár wontonů, použila v kuchyni produkty, o kterých jsem v životě neslyšela nebo je odmítala jíst. Prostě a jednoduše: vaření je super, tak vařte!