Zvěřinový guláš

      Když jsme přemýšleli, jaké další recepty bychom pro vás chtěli natočit, guláš nás napadl jako první. Původně jsme ho teda chtěli zveřejnit ještě před koncem roku, abyste si ho mohli udělat na Silvestra, ale to jsme trošku nezvládli, tak ho třeba využijete i jindy, haha. Zvěřinu máme od Windsor Enterprise, my použili srnčí, ale bude to fungovat i s jinou zvěřinou. Za super prkýnka, do kterých jsme se zamilovali děkujeme truhlářství Duspiva (mrkněte k nim na web, dělají opravdu krásné věci).

      Na 6 porcí budeme potřebovat: 

      1 kg zvěřinových kostek na guláš
      1 kg cibule
      20 g másla
      2 lžíce uzené papriky
      1 lžíci sladké papriky
      1 lžíci brusinek
      1 dcl červeného vína
      2 bobkové listy
      6 kuliček jalovce
      1 chilli papričku
      750 ml vývaru
      50 g slaniny
      50 g oleje (sádla)
      sůl, pepř

      Maso osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Vložíme na plech s pečícím papírem a zapečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.

      V rendlíku si rozpálíme olej a přidáme na kostičky nakrájený špek. Když se nám vypraží, kostičky špeku si vyndáme a schováme si je na konec. Na výpeku si opečeme najemno nakrájenou cibuli a to tak, že musí být uplně hnědá, taková těsně před spálením, ke konci lehce přidáváme vodu, aby se cibule zbarvila rovnoměrně. Na konci přidáme sůl, pepř a trošku másla.

      Když se máslo rozpustí přidáme brusinky, obě papriky a zarestujeme. Přilijeme víno a necháme odpařit alkohol a přidáme zapečené maso. Můžeme ho samozřejmě opéct i v rendlíku, ale pozor na to, aby se nezačalo dusit místo opékání. Taky mám celkem vždycky problém s odhadnutím, kdy je cibule správně opečená a kdy ve správný čas přidat maso, aby se nespálila. Bylo by to celkem hořké. Tak radši opékám maso v troubě a v profi kuchyni je to celkem běžná věc, když totiž vaříte třeba 10 kg masa, konvektomat to usnadní.

      Maso zalijeme teplým vývarem, ideálně masovým a necháme pomaličku dusit. U zvěřiny je celkem běžná doba 2-3 hodiny, hodně záleží jak je maso staré. Přidáme bobkový list  a jalovec. Když se tekutina vyvaří, můžeme dolívat vývarem anebo vodou. Když je maso měkké, guláš zahustíme chlebem. Je několik možností, jak na to. My jsme starší chléb nakrájeli na plátky a zapekli v troubě, potom rozmixovali najemno. Můžeme i přidat trošku vody a udělat si takovou chlebovou směs. Guláš můžeme propasírovat, ale v domácích podmínkách stačí zahustit a dochutit nastrouhaným česnekem a sušenou majoránkou. Osolíme, pořádně opepříme a můžeme podávat. Jako přílohu jsme zvolili bramboráčky, dobrý chléb však poslouží perfektně. Nahoru nasypeme kostičky opečeného špeku a můžeme ozdobit čerstvou majoránkou. Dobrou chuť!