Znojemská

      Když jsem zjistila, že se do téhle omáčky dává lák z okurek a nakonec i samotný okurky (a to ohřátý), říkala jsem si, že takovou divnověc fakt mohli vymyslet jenom Češi. Napadlo by vás ohřívat nakládanou okurku? Mně teda fakt ne. Nicméně ze všech omáček, co jsme zatím zkoušeli, mi tahle paradoxně chutná nejvíc. Honzovi prostě ta česká kuchyně fakt jde, je to kluk omáčkovej!

      Na 4 porce budeme potřebovat: 

      800 g hovězího na dušení (my jsme měli pupek, ideálně použít krk, hrudí anebo zadní)
      200 g cibule
      40 g špeku
      350 g okurek i s lákem
      2 lžíce mouky (bezlepkové)
      2 l vývaru (ideálně hovězího)
      1,5 lžíce plnotučné hořčice
      sůl, pepř
      60 g másla

      Nejdříve si osolíme maso a opečeme ho na trošce oleje dohněda. Přidáme nakrájený špek a necháme ho chvilku než pustí sádlo. Vsypeme nakrájenou cibuli a restujeme dohněda. Přidáme polovinu másla a necháme ještě zesklovatět. Přidáme hořčici, mouku a zarestujeme. Přilijeme lák z okurek, do hrnce vložíme maso a zalijeme vývarem.

      Dusíme zhruba 2 hodiny dokud maso nebude měkké. Omáčku rozmixujeme dohladka a dochutíme. Okurky nakrájíme na kostičky a opečeme na zbytku másla. Můžeme vložit do omáčky a provařit nebo jen posypat navrch. Maso nakrájíme a servírujeme s dobrou rýží nebo jinou přílohou. Dobrou chuť!